Skynews a comparat sistemele de testare din Franța, Italia, Spania și Germania cu cel britanic. Fiecare dintre ele au probleme specifice, care s-au agravat însă odată cu începerea celui de-al doilea val al pandemiei, în această toamnă.

Germania. De la începutul pandemiei, Germania a fost considerată standardul de aur în ceea ce privește testarea coronavirusului, însă și aici au fost unele probleme la sfârșitul verii, când mulți oameni s-au întors din vacanță și guvernul a promis că va face teste gratuite tuturor. ”Mulți oameni nu au primit rezultate la timp și sistemul de testare a fost gestionat greșit”, a declarat epidemiologul german Timo Ulrichs pentru Sky News. Apoi guvernul și-a schimbat politica de testare și s-a concentrat pe focare și urmărirea contactelor. 

În acest moment există trei criterii după care o persoană poate beneficia de test gratuit: dacă prezintă simptome, dacă a intrat în contact cu un caz pozitiv și dacă s-a întors dintr-o regiune sau țară cu risc ridicat.  

„Chiar dacă acum avem o capacitate de testare bună, trebuie să ne pregătim pentru o creștere a numărului de cazuri și să creștem și mai mult capacitatea de testare. Ar putea fi necesar să luăm în considerare o altă strategie de testare, respectiv utilizarea testării antigenelor, care să ofere rezultate mai rapide”, spune Ulrichs.

Franța a înregistrat o creștere importantă a numărului de  cazuri în ultimele săptămâni, Marsilia fiind cea mai afectată zonă. Când Sky News a filmat acolo săptămâna trecută, toate centrele de testare și spitalele se luptau să facă față situației.

„În Franța, capacitatea de testare este în prezent copleșită, iar lucrătorii din laboratoare sunt epuizați, deoarece simt că sunt suprasolicitați”, spune dr. Martin Blachier, specializat în sănătatea publică. Specialistul explică această situație printr-o ”capacitate limitată de laborator și a unei organizări slabe a sistemului de testare.”

În acest moment în Franța oricine dorește un test COVID-19 îl poate obține gratuit la un centru de testare pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Însă oamenii așteaptă între trei și patru ore la cozi în fața centrelor de testare, iar rezultatul poate dura până la patru zile în unele orașe și chiar până la 10 în altele.

“Guvernul a spus că ar trebui să existe prioritate pentru persoanele cu simptome, dar în realitate nu există nici o prioritate și persoanele care doresc să fie testate întorcându-se din vacanță așteaptă împreună cu persoanele cu simptome”, a spus Blachier care recomandă autorităților să treacă la testarea antigen cu rezultate rapide. Acestea ar putea fi introduse în Franța din această lună.

Spania. “Sistemul de testare a funcționat bine în ultimele luni în Spania”,spune epidemiologul Pedro Gullon, membru al Societății Spaniole de Epidemiologie. În unele regiuni, unde cererea de teste COVID a crescut odată cu rata de infectare, capacitatea de testare se apropie de limită. Specialistul spaniol spune că problema cu care se confruntă în acest moment autoritățile o reprezintă urmărirea contactelor. „Este nevoie să fie angajați mai mulți oameni pentru urmărirea contactelor, în special în regiunile în care transmisia este mai mare.”, spune dr. Gullon

În acest moment în Spania oricine prezintă simptome specifice Covid se poate testa la medicul de familie sau la o unitate de urgență din spital. Timpul de așteptare pentru primirea rezultatului variază, în unele regiuni este de 24 de ore, în timp ce în zonele, în care răspândirea virusului a crescut în ultimele săptămâni, poate fi între 48 și 72 de ore.

Italia. „Situația din Italia este destul de bună, în ceea ce privește capacitatea de testare, a laboratoarelor disponibile și a urmăririi contacților. Acest lucru se datorează în principal bunei infrastructuri de sănătate publică, care este bine organizată la nivel regional și mai ales local”, spune dr. Stefano Sella, cercetător în boli infecțioase.

În prezent, beneficiază de test PCR gratuit inclusiv persoanele asimptomatice care au fost în zone de risc sau au participat la adunări mari, în baza unei recomandări de la medicul de familie. La începutul pandemiei erau testați doar pacienții simptomatici și persoanele care avuseseră contact cu un caz pozitiv. Testarea se face fie într-un centru, fie acasă unde se deplasează o echipă specializată. Timpul de așteptare pentru primirea rezultatului este în medie de 48 de ore pentru testele la cerere, dar pentru pacienții spitalizați rezultatul vine în două ore. 

Epidemiologul italian recomandă utilizarea pe scară mai largă a testelor rapide: ”Chiar dacă aceste teste nu sunt perfecte, ele pot detecta persoane cu o încărcătură virală ridicată, care sunt critice în răspândirea virusului.”

Marea Britanie, deși are o capacitate de testare relativ ridicată, nu reușește să o utilizeze eficient, spun cercetătorii, exprimându-și îngrijorarea, inclusiv în ceea ce privește incapacitatea de urmărire a contacților. Autoritățile spun că acum se pot efectua 161 de mii de teste pe zi și au fost incluși pe lista celor care pot beneficia de un test Covid și copiii sub cinci ani care prezintă simptome, excluși până acum. 

Potrivit The Guardian, oamenii au fost nevoiți să aștepte mult sau să parcurgă distanțe mari pentru a se putea testa. Totodată, săptămânile trecute britanicii s-au confruntat cu o paralizie totală a sistemului de testare, în urma unor erori de prelevare care au dus la un număr mare de rezultate greșite. De altfel, sistemul britanic este dat ca exemplu negativ în privința practicilor de raportare a testelor chiar de cercetătorii Oxford University care realizează site-ul Our World in Data. 

Potrivit acestuia, raportat la populația sa, numărul de teste zilnice din România este comparabil cu cel din țările vestice și este semnificativ mai mare decât cel din țările estice. Totuși, algoritmul de comparație nu ține cont de diferențele de raportare, unele țări incluzând doar testele realizate în sistemul public, în baza cererilor de caz. În România acestea reprezintă aproximativ două treimi din numărul total de teste raportate zilnic.


Surse: SkyNews, BBC, The Guardian, Our World in Data 

 

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday