Analiză CNN. Tot mai multe țări introduc masca obligatorie, inclusiv în spațiile deschise. După mesajele contradictorii de la începutul pandemiei, cercetătorii tot nu știu sigur dacă virusul se transmite prin aer sau doar prin picături.

 

Numărul cazurilor crește în părți ale Europei, UK a oprit procesul de redeschidere iar Americile încă se luptă să oprească răspândirea rapidă a virusului. Pe măsură ce se simte apropierea celui de-al doilea val, guvernele lumii caută noi instrumente de luptă împotriva pandemiei, iar masca este una dintre ele. În ultimele zile aceasta a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în Madrid, Grecia, pe Insula Madeira și în Hong Kong. Și, deși asta pare să contrazică percepția generală că virusul ar fi mai periculos în interior, acum autoritățile par a dori să facă din purtarea măștii o regulă care să schimbe reflexele culturale.

“Au fost mule mesaje care au răspândit confuzie în privința purtării măștii, iar acolo unde e confuzie oamenii preferă pur și simplu să refuze. În multe țări comunicarea publică în acest sens a fost o adevărată catastrofă” a comentat pentru CNN Melinda Mills, directorul Centrului de Științe Demografice de la Oxford University.

Un studiu publicat ieri arată că în comunitățile în care masca a devenit obligatorie, rata de răspândire a coronavirusului a încetinit cu 2% pe zi, dar durează ceva timp până când o astfel de măsură produce efecte vizibile. Totuși, dacă purtarea măștii ar fi fost introdusă de la începutul pandemiei, până la data de 22 mai (când majoritatea țărilor începuseră deja ridicarea restricțiilor) ar fi putut fi evitată infectarea a 230 de mii – 450 de mii de persoane.

În Marea Britanie proporția celor care poartă masca facială a crescut de la 19% în aprilie, la 70% acum. La fel, în Italia și Spania, țări europene lovite grav la începutul pandemiei, purtarea măștii a devenit deja o normă culturală și, de fapt, studiile arată că populația se conformează chiar și în Statele Unite, în ciuda războiului cultural izbucnit acolo în jurul refuzului sau acceptării măștii de protecție. 

Dar mulți experți spun că a durat prea mult până când lumea a ajuns la această soluție și imploră țările să facă mult mai clare și mai ferme regulile legate de purtarea măștii faciale.

Analiza completă CNN

Foto: Kate Trifo/Unsplash

Folosim cookies