În timp ce Europa se confruntă cu noi crize generate de pandemia de COVID-19, China devine tot mai puternică. Luni, țara a anunțat că a înregistrat creștere economică pentru al doilea trimestru consecutiv, subliniind cât de repede și-a revenit. CNN scrie că anunțul vine în urma unui experiment, aparent reușit, de a permite călătoriile interne în masă, pentru sărbătoarea națională a Săptămânii de Aur.

Deși în Europa s-a creat impresia că în China s-au impus măsuri foarte restrictive (după carantina din Wuhan), situația nu a stat așa pe tot teritoriul. Unele părți ale țării nu au avut niciodată restricții atât de ample, nici măcar în primele luni de pandemie. Succesul Chinei în controlul coronavirusului nu este deci un produs al măsurilor de control, deși ele au evitat răspândirea comunitară. Carantina este primul pas pentru a opri răspândirea COVID-19, dar nu este nici suficientă, nici o soluție pe termen lung.

Felul în care China a gestionat lucrurile după ce a permis din nou cetățenilor săi să se deplaseze a făcut diferența. Capacitatea, din punct de vedere tehnic, de a urmări și identifica cazurile în toată țara ori de câte ori exista suspiciunea unui focar, a permis guvernului să răspundă rapid și să controleze epidemiile locale. 

Sistemul a permis blocarea unei anumite zone și efectuarea testelor în masă acolo unde este necesar. Cel mai recent exemplu este orașul Qingdao, din nord-estul Chinei, unde peste 10 milioane de persoane au fost testate în aproximativ o săptămână, după ce au fost raportate 12 cazuri cu transmitere locală.

Supravegherea extinsă, de multe ori criticată pentru intruziunea nedemocratică a autorităților în viața privată, a fost, se pare, instrumentul pe care acestea s-au bazat. Prin comparație, astfel de proiecte „track and trace” nu sunt eficiente în mare parte a Europei, iar capacitatea de a efectua teste de masă lipsește în multe țări. Acolo unde se efectuează teste, utilitatea rezultatelor este deseori scăzută deoarece infrastructura pentru urmărirea și carantinarea focarelor regionale lipsește încă.

Sursă: CNN

Sursă foto: Victor He/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday