Restricțiile impuse de autorități sunt văzute ca benefice pentru calitatea mediului. Cu multe dintre activități oprite, cu puține mașini pe drum și fabrici mai mult închise, era de așteptat ca și gradul de poluare să fie mai scăzut. Însă amprenta de carbon a omenirii nu a fost schimbată semnificativ, scrie CNN.

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de industria energetică și transporturi au scăzut la minimul istoric. Acest rezultat a creat doar o falsă impresie că cele mai grave efecte ale schimbării climatice au fost atenuate.

În continuare, bucăți mari de ghețari se desprind din straturile Antarcticii și Groenlandei, apoi se topesc și conduc la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, pe fondul încălzirii globale. Schimbările climatice provoacă perioade îndelungate de secetă și căldură, lucru care face ca pădurile să ardă mai intens și pe suprafețe mult mai mari. Pe coasta de vest a SUA au reizbucnit incendiile de vegetație care au dus la evacuarea a sute de mii de persoane. Fumul a ajuns până pe coasta de est a SUA și a ajuns chiar în Europa.

În Oceanul Atlantic, temperatura ridicată a apelor alimentează sezonul uraganelor: pentru prima dată în aproape 50 de ani, nu mai puțin de cinci uragane tropicale se manifestau luni în apele Atlanticului.

Joeri Rogelj, cercetător al schimbărilor climatice la Imperial College London, a studiat impactul lockdown-ului pentru climă și spune că efectul a fost unul temporar: „A avut loc doar reducerea activităților noastre, dar nu s-a schimbat modul în care funcționează societatea. Această schimbare presupune tranziția către energia verde, în toate sectoarele de activitate”.

Analiza integrală: CNN

Foto: Unsplash/Thijs Stoop

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday