Este o situație confuză pentru americani când vine vorba de politicile americane mondiale, cu guvernul care explică pe de-o parte că era timpul ca SUA să se retragă din Afganistan, dar pe de altă parte că este momentul pentru susținerea Ucrainei, scrie CNN. Într-o perioadă în care cetățenii americani își doresc ca armata lor să nu mai fie atât de implicată în conflictele externe, atitudine resimțită puternic de NATO, regimurile autocrate care vor expansiune, precum sunt cele din Rusia sau China, acționează din ce în ce mai hotărât și se comportă ca niște aliați.

Provocările la adresa autorității SUA vin într-un moment în care în toată lumea s-a răspândit percepția că nu mai este superputerea care era în a doua jumătate a secolului trecut. Deși la instalarea sa, președintele Biden a dat asigurări că «America s-a întors», retragerea haotică din Afganistan a ridicat semne de întrebare asupra competențelor și angajamentelor americanilor, notează Stephen Collinson, reporter CNN la Casa Albă. Situația din Ucraina este un semn al oboselii și slăbiciunii SUA în urma unui conflict de 20 de ani în Afganistan. Slăbiciunea pare a fi resimțită de adversari, care se pot gândi că Washingtonul va șovăi asupra obligațiilor sale strategice.

CNN vorbește despre “Factorul Putin“. Publicația americană scrie că președintele rus este responsabil pentru majoritatea tensiunilor în care sunt implicați și americanii, din Ucraina până-n Siria sau Asia, și că nimeni nu știe ce urmărește Vladimir Putin. 

Pe de altă parte, Fiona Hill, fost expert al Casei Albe în relația cu Rusia, sugerează că cel puțin în afacerea Ucraina, Putin urmărește evacuarea SUA din Europa. La revedere, America, ai grijă să nu te lovească ușa în timp ce ieși“, după cum a scris într-un editorial în New York Times. Opinia ei este împărtășită și de Jill Dougherty, fost șef al biroului CNN de la Moscova: Rușii vor o rejucare a sfârșitului Războiului Rece“.

Putin simte că SUA se află acum în aceeași poziție dificilă ca a Rusiei după căderea URSS, că țara este grav slăbită pe plan intern și internațional, consideră Fiona Hill, care spune că în privința Ucrainei, SUA trebuie să opună o rezistență puternică Rusiei, deoarece acest lucru va avea repercusiuni în întreaga lumea. Hill consideră că pe lângă provocările la adresa NATO, agresiunile Kremlinului pot amenința și periclita întreg sistemul ONU și tratatele prin care a fost garantată suveranitatea tuturor țărilor membre, după Al Doilea Război Mondial.

Epoca Americii, de superputere mondială, este testată în noi moduri pe tot globul, conchide CNN, în analiza în care enumeră conflictele în care America este implicată:

În Europa de Est, la exact 30 de ani de la destrămarea URSS, Rusia lui Vladimir Putin se concentrează din ce în ce mai mult pe Ucraina, fostă republică din cadrul URSS. Kremlinul a adus la granița cu Ucraina peste o sută de mii de militari, iar țările occidentale nu exclud o invazie în următoarele săptămâni. Ca răspuns, Administrația Biden a pregătit 8.500 de militari care așteaptă ordinul începerii unei misiuni în estul Europei, pentru a descuraja Moscova și a da asigurări aliaților din NATO.

În Europa de Vest, pentru a unifica țările NATO împotriva Rusiei, americani joacă rolul unui broker de energie, care caută surse de aprovizionare din Asia și Orientul Mijlociu, pentru a reduce dependența occidentalilor de livrările rusești de gaze.

În Asia, China testează independența Taiwanului, insula la care râvnește de mult, și în ultima perioadă a autorizat tot mai multe misiuni aeriene de intimidare. Vineri, SUA și Japonia au trimis o flotilă (mică formațiune de nave de război) în Marea Filipinelor, în apropiere de Taiwan, pentru exerciții comune. În replică, Beijingul a lansat o amplă incursiune în spațiul de avertizare aeriană a insulei, în scop de intimidare. La toate acestea se adaugă și intensificarea numărului de teste cu rachete balistice și de croazieră efectuate de Coreea de Nord.

În Orientul Mijlociu, bazele americane sunt vizate de tot mai multe atacuri. Chiar luni, sistemul antirachetă patriot din Emiratele Arabe Unite a fost activat pentru a intercepta două proiectile lansate de rebelii Houthi din Yemen (susținuți de Iran), aflați în luptă cu o coaliție a statelor arabe conduse de Arabia Saudită. Totodată, Teheranul își continuă experimentele pentru a obține arme nucleare, după ce Acordul Nuclear de la Viena a fost compromis de către Administrația Trump.

Analiza completă pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday