Pentru început, CNN amintește că prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, l-a numit pe Vladimir Putin ”dragul nostru prieten”, și că liderul chinez Xi Jinping a mers mai departe, folosind sintagma, ”cel mai bun și drag prieten al nostru”. În schimb, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cele două țări resimt o presiune internațională pentru a se distanța de Kremlin. 

Când India și China s-au abținut să condamne Rusia pentru intervenția militară în țara vecină, în cadrul adunării ONU, analiștii au văzut un mic semnal încurajator. În schimb, comunitatea internațională, mai ales SUA, le cere acum să se pronunțe, altfel se vor confrunta cu riscul de a fi considerați ”complici tăcuți”.

CNN explică faptul că Rusia și-a sporit influența în Asia profitând de rupturile dintre țările din regiune, de mai slaba conectare cu Occidentul, dar și de condițiile comerciale insuficient reglementate. Liderii de la New Delhi și Beijing n-au împărtășit până acum poziția vesticilor, urmărind mai mult propriile interese, potrivit experților consultați de publicația americană.

Relația China – Rusia 

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 4 februarie, Vladimir Putin și Xi Jinping păreau mai apropiați ca niciodată și spuneau că relația dintre țările lor nu cunoaște limite. Iar toate acestea se întâmplau în același timp în care Kremlinul continua să maseze la granița cu Ucraina efective militare, în total peste 150 de mii de soldați.

China și Rusia împart o granița de circa patru mii de kilometri și au avut anul trecut schimburi comerciale de 146 de miliarde de dolari, amintește CNN. Dacă pentru Rusia, China este cel mai mare partener comercial, Moscova nu se regăsește în top cinci pentru Beijing. În schimb, ceea ce le unește sunt divergențele față de Washington, iar același lucru le pune la încercare relația ”fără limite”.

Comunitatea internațională este preocupată dacă liderii chinezi cunoșteau planurile lui Vladimir Putin înainte de invazie. Serviciile secrete occidentale au raportat că însuși Xi Jinping i-a cerut lui Putin să amâne invazia în Ucraina până după încheierea Jocurilor Olimpice, pe 20 februarie, lucru care s-a și întâmplat, intervenția militară începând patru zile mai târziu. Oficial, China nu numește intervenția rusă o ”invazie”, dar spune că înțelege ”preocupările legitime de securitate ale Moscovei”.

Ecuația este complicată de faptul că și pentru Ucraina, China este cel mai mare partener comercial. De altfel, și Kievul a aderat la programul de dezvoltare ”Belt and Road” anunțat în 2017 de către președintele Xi Jinping. Anul trecut, Volodimir Zelenski era ”entuziasmat” că în viitor, Ucraina ar putea deveni o punte de legătură între Europa și China. Săptămâna trecută, ministrul chinez de Externe i-a transmis omologului ucrainean că țara sa este profund îndurerată de izbucnirea acestui conflict. De altfel, China a anunțat luni că va oferi ajutor umanitar Ucrainei.

Sancțiunile impuse de Occident Rusiei ar putea și să ajute, dar și să afecteze economia chineză. Cu o Rusie îngenuncheată, China și-ar putea spori influența, dar companiile chineze ar putea să fie determinate să ia parte la exodul din Rusia. Deja, Banca Internațională pentru Investiții și Infrastructură, susținută de Beijing, a anunțat suspendarea tuturor activităților din Rusia.

Relația India – Rusia

Moscova și New Delhi au o lungă istorie de prietenie, aduce aminte publicația americană în analiză, încă de pe vremea URSS-ului, care a ajutat India să câștige războiul cu Pakistan, în 1971.  

India, considerată cea mai mare democrație din lume (raportat la numărul de cetățeni ai țării), a încercat în ultimii ani să contracareze influența Chinei în regiunea Asia-Pacific. Pe plan militar, circa 50% din echipamentul armatei indiene a venit de la ruși. Echipamentul este vital în contextul tensiunilor de la granița sino-indiană care ar putea oricând escalada, subliniază CNN. India are, în același timp, o relație extrem de tensionată cu un alt stat vecin, Pakistan, cu care își dispută controlul asupra regiunii Kashmir.

Premierul indian nu a condamnat până acum Rusia, dar a promis ajutor umanitar Ucrainei și a cerut încetarea focului. De asemenea, a purtat discuții atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu Vladimir Putin. 

Toate acestea îl fac pe Happymon Jacob, profesor universitar specializat în diplomație și dezarmare, să creadă că India se va gândi întâi la divergențele sale cu alte state, iar apoi la cele ale Rusiei cu Ucraina: ”Nu este vorba despre a merge cu Occidentul sau cu Rusia, ci că guvernul indian trebuie să aibă o abordare atentă și nuanțată. El nu a sprijinit direct Rusia”.

”India are nevoie de Rusia pentru a face față Chinei. Acum trebuie să contrabalanseze legăturile istorice cu Rusia și legăturile cu Occidentul, care sunt în plină dezvoltare”, este de părere și Harsh Pant, profesor de relații internaționale la King’s College London.

Guvernul indian și-a îmbunătățit legăturile cu Statele Unite, trecând de la zero importuri de armament din SUA în 2008 la aproape 20 de miliarde 12 ani mai târziu. În plus, politicienii indieni sunt acum supuși presiunii opiniei publice din țară, care a condamnat uciderea unui student indian din Harkov de către militarii ruși și a cerut evacuarea de urgență a tinerilor din Sumî, supus bombardamentelor și situat la granița Ucrainei cu Rusia.

Rusia este acum privită ca un stat agresor de către țările occidentale, lucru care poate determina creșterea importanței relațiilor dintre grupul celor trei cele mai mari țări din Asia. Atât Beijingul, cât și New Delhi mențin relațiile cu Moscova din interes propriu, care este diferit de la o țară la alta:

  • ”Pentru China, Rusia este un aliat pentru scăderea influenței americane și un argument pentru regimul autoritarist. Dacă Rusia va eșua, China și-ar putea recalibra sprijinul”, este părerea lui Steve Tsang, director al SOAS China Institute at the University of London.
  • Pentru India, propria securitate și dezvoltare prevalează:În Asia, provocarea fundamentală este influența în creștere a Chinei, forța uriașă a Chinei”, sintetizează Manoj Kewalramani, director al Programului de Cercetare Indo-Pacific al Institutului din Bengaluru (sudul Indiei).

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday