Jurnaliștii CNN notează că în ciuda faptului că Europa are cel mai performant sistem de avertizare din lume care a emis alerte regulate cu mai multe zile înainte ca inundațiile să înghită sate întregi, în Germania și Belgia peste 200 de oameni au fost uciși de ape.

Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus a declarat că a trimis peste 25 de avertismente pentru anumite regiuni din bazinele fluviului Rin și Maas în zilele care au precedat inundațiile, prin intermediul sistemului european de avertizare a inundațiilor (EFAS), cu mult înainte ca ploile abundente să declanșeze viiturile.

Însă puține dintre aceste avertismente par să fi fost transmise rezidenților din timp, iar acum este pusă în dezbatere funcționarea lanțului de comunicare de la nivel central european către regiuni. ”A existat în mod clar o defecțiune gravă în comunicare, care în unele cazuri a costat viața oamenilor”, a declarat Jeff Da Costa, cercetător doctor în hidrometeorologie la Universitatea din Reading din Regatul Unit. Da Costa spune că a existat o întârziere între avertismentele meteo emise de oamenii de știință și acțiunile întreprinse efectiv de către persoanele responsabile pe teren. 

În Germania, odată cu apropierea alegerilor din luna septembrie, problema inundațiilor a fost rapid politizată, iar oficialii aruncă vina de la unii la alții, remarcă CNN.

În vestul Germaniei, în valea Ahr, zonă puternic afectată de inundații, autoritățile au declarat pentru CNN că au fost emise avertismente înainte de dezastru, dar au spus că mulți locuitori nu le-au luat în serios, pentru că nu au crezut că inundațiile vor fi atât de mari.

Primarul din Schuld, unul dintre cele mai afectate orașe, a spus că inundațiile au fost cu totul imprevizibile, subliniind faptul că orașul s-a mai confruntat cu astfel de inundații doar în 1790 și în 1910. 

CNN notează că în Olanda, chiar la granița cu zonele devastate de inundații din Germania și Belgia, imaginea este complet diferită. Orașele olandeze nu sunt în întregime sub ape și nu a murit nici măcar o singură persoană. ”Oficialii au fost mai bine pregătiți și au reușit să comunice cu oamenii rapid”, a declarat profesorul Jeroen Aerts, șeful departamentului de riscuri și climă de la Universitatea Vrije din Amsterdam.

Olanda are o istorie îndelungată în ceea ce privește gestionarea inundațiilor, iar succesul în fața acestui dezastru ar putea oferi lumii un plan privind modul de gestionare a unor astfel de situații, mai ales că se așteaptă ca schimbările climatice să mai provoace astfel evenimente extreme, mult mai frecvent. Trei mari râuri europene – Rin, Meuse și Scheldt – își au deltele în Olanda și, cu o mare parte din teren sub nivelul mării, guvernul spune că 60% din țară este expusă permannet riscului de inundații. Astfel, Olanda are  printre cele mai bune infrastructuri de gestionare a inundațiilor din lume, sub o autoritate guvernamentală distinctă, care administrează 1.500 de kilometri de diguri. 

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday