Analiză CNN. În ciuda ratelor mari de imunizare, China construiește campusuri uriașe, cu mii de locuri, pentru carantinarea persoanelor care vin din străinătate. Primul de acest fel tocmai a fost inaugurat lângă Guangzhou.

Compus din mai multe rânduri de clădiri cu trei etaje, acoperite cu acoperișuri gri, în stil tradițional chinezesc, complexul se întinde pe o suprafață cât 46 de terenuri de fotbal și a fost ridicat în mai puțin de trei luni. Acest campus va înlocui hotelurile desemnate din Guangzhou, în care sunt acum ținuți în carantină toți cei care primesc ordin de izolare (chinezi și străini) în cadrul politicii denumite “Zero cazuri de Covid” a Chinei.

Fiecare cameră este dotată cu o cameră pentru videochat și un termometru, iar celor carantinați le sunt servite, cu ajutorul unor roboți, trei mese pe zi.

Stația Internațională de Sănătate, așa cum este numit oficial complexul, este prima de acest fel din China, dar, potrivit CNN, cel mai probabil nu va fi și ultima, căci guvernul chinez își intensifică strategia de toleranță zero față de coronavirus.

Deja, în Dongguan, un oraș aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina din Guangzhou, se construiește o a doua “stație de sănătate internațională” cu 2.000 de camere. Mai la sud, Shenzhen planifică, de asemenea, un astfel de campus. “Liderii chinezi consideră că această pandemie va mai dura, iar țara va continua acest control strict al frontierelor sale. Facilități de acest fel servesc ca o modalitate de instituționalizare a strategiei de toleranță zero la Covid”, spune un oficial chinez.

De mai bine de 18 luni, China și-a închis granițele pentru majoritatea străinilor. Cei puțini cărora li se permite intrarea, precum și cetățenii chinezi care se întorc din străinătate, trebuie să petreacă cel puțin două săptămâni de carantină obligatorie la hotel, urmată de cel puțin încă o săptămână de carantină centralizată sau izolare la domiciliu. Nici cei care sunt complet vaccinați nu sunt scutiți de această procedură.

Dar coronavirusul a spart deja de câteva ori această linie dură de apărare a Chinei. În luna mai, varianta Delta a provocat un focar chiar în Guangdong, inclusiv în Guangzhou și Shenzhen. La acea vreme, Guangdong era poarta de intrare pentru 90% dintre călătorii străini care ajungeau în China, aproximativ 30 de mii de persoane fiind introduse zilnic în carantină. Imediat după aceea s-a luat decizia construirii acestui centru cu 5000 de locuri.

Conceput ca un izolator perfect, în campusul respectiv vor fi blocați nu numai călătorii, ci și lucrătorii. Personalul medical va lucra timp de 28 de zile în interior, apoi va trece printr-o săptămână de carantină, apoi alte două săptămâni de carantină la domiciliu, înainte de a li se permite să se miște liber.

CNN mai observă că politica Chinei de a construi centre de carantină vine cumva în contradicție cu pașii uriași făcuți în procesul de vaccinare – la începutul acestei luni, oficialii au anunțat că 1 miliard de persoane (71% din populație) au fost complet imunizate cu vaccinuri fabricate pe plan intern.

Analiza integrală pe CNN

Folosim cookies