Țările bogate au început să cumpere vaccinuri încă de acum câteva luni. O bază de date actualizată de Duke Global Health Innovation Center arată tranzacții în valoare de miliarde de dolari efectuate de către un număr mic de țări și regiuni (UE) pentru vaccinurile aflate în procedura de autorizare.

People’s Vaccine Alliance, o organizație de supraveghere internațională a vaccinurilor care include Amnesty International și Oxfam, a anunțat săptămâna trecută că țările bogate au cumpărat suficiente doze de vaccin Covid-19 pentru a-și imuniza populația de trei ori.

Guvernul canadian a asigurat suficiente doze pentru a-și vaccina cetățenii de cinci sau chiar de șase ori, deși nu toate vaccinurile pe care le-a comandat în prealabil vor fi aprobate pentru utilizare.

Datele Alianței arată că, aproape 70 de țări sărace vor putea vaccina, în cel mai bun caz, doar una din 10 persoane în 2021.

“Este dezamăgitor faptul că, în ciuda intenției de a obține echitate pe tot globul, naționalismul primează când vine vorba de vaccin”, a declarat profesorul Gregory Hussey de la Universitatea din Cape Town. “Momentul despre care am vorbit cu toții, de solidaritate și cooperare globală, este acum. Nu are absolut niciun sens să existe doze excesive de vaccinuri în anumite țări și absolut nici o doză în altele”, a spus și John Nkengasong, șeful Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa.

La începutul acestui an, a fost înființat instrumentul COVAX, un efort global de asigurare a vaccinurilor pentru toată lumea, prin care țările cu venituri mari și medii au angajat fonduri substanțiale pentru a asigura accesul la vaccinuri într-un mod echitabil. Țările cele mai sărace, mai ales cele de pe continentul african, s-au înscris într-o unitate COVAX separată, pentru a-și asigura vaccinurile, care vor fi finanțate din donații. Până în prezent, 189 de state și teritorii s-au înscris la cele două programe. Cele mai notabile absențe sunt însă Statele Unite și Rusia.

Săptămâna trecută, epidemiologul Anthony Fauci, expert în boli infecțioase, a spus că SUA au o “responsabilitate morală” de a se asigura că vaccinurile anticoronavirus trebuie distribuite în mod egal tuturor oamenilor, contrazicându-l pe Trump, care afirmase că americanii trebuie vaccinați primii.

Richard Mihingo, coordonatorul imunizării și dezvoltării vaccinurilor din regiunea Africa a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus că a înțeles că este în interesul fiecărui stat ca cetățenii săi să fie vaccinați și a numit acordurile bilaterale o “realitate tristă”. “Una este să strângi bani, alta este să obții acces la produs. Finanțarea nu este suficientă dacă nu există aprovizionare. Acest lucru complică situația”, a mai spus el. Scopul OMS este de a vaccina 20% din populația Africii până la sfârșitul anului 2020. Mihingo consideră că impactul asupra sănătății publice ar putea fi sever dacă virusul continuă să se răspândească în regiunile care nu reușesc să-și asigure un vaccin.

Există numeroase exemple în istorie care demonstrează că unele medicamente salvatoare de vieți au fost puse la dispoziția celor bogați, dar nu și a celor săraci (medicamentele pentru combaterea virusului HIV/SIDA, vaccinul împotriva gripei H1N1). Dacă argumentul moral nu poate câștiga solidaritatea, oficialii speră că argumentul sănătății publice va face acest lucru. Eliminarea Covid-19 de peste tot este o necesitate epidemiologică. “Nimeni nu poate fi în siguranță până când toată lumea nu este protejată. Trăim într-o lume interconectată și chiar dacă există state care se pot proteja singure, nu pot trăi izolate. Avem nevoie de o lume în care să putem interacționa. Nu doar din punct de vedere social, ci și economic”, a spus Richard Mihingo. 

De asemenea, Mihingo a spus că, pe măsură ce țările bogate își vaccinează cetățenii, este foarte probabil ca pașapoartele de vaccinare să devină necesare pentru călătorii, studii și comerț.

Obiectivul COVAX este de a livra aproape 1 miliard de doze de vaccin către țările cu venituri mai mici până la sfârșitul anului 2021. Conform CNN, oficialii din domeniul sănătății publice speră ca țările bogate să își transfere surplusul de comenzi în COVAX.

Există și probleme de logistica. Chiar dacă vaccinurile sunt împărțite tuturor statelor, nu toate sunt potrivite pentru țările cu venituri mici. Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna sunt costisitoare și necesită depozitare la temperatură extremă, o provocare pentru țările cu infrastructură sanitară limitată.

Datele privind eficacitatea vaccinului companiei chineze Sinopharm nu au fost încă distribuite public, însă oficialii chinezi îl prezintă deja ca pe o posibilă soluție pentru țările cu venituri mici.

Și, în timp ce Johnson & Johnson a încheiat un acord cu compania farmaceutică sud-africană Aspen Pharmacare pentru fabricarea vaccinului său, nu există nicio garanție că aceste doze vor ajunge pe continentul african.

Așadar, momentan, cea mai promițătoare soluție pentru țările cu venituri mici este vaccinul produs de Oxford/Astrazeneca. Vaccinul poate fi transportat folosind refrigerarea normală, un miliard de doze de vaccin vor fi fabricate de institutul Serum din India, și ar trebui să fie furnizate la costuri de fabricație pentru țările mai sărace, prin COVAX. În ciuda acestor angajamente, miliarde de doze de vaccin Oxford au fost deja rezervate în alte părți, prin acorduri bilaterale.

Richard Mihingo a afirmat că “Trebuie să oferim măcar un minim de aprovizionare cu vaccin statelor sărace, pentru a ne asigura că pot proteja viețile celor mai vulnerabili, dar și pentru a deschide oportunitățile comerciale care le pot ajuta să se ridice din sărăcie”.

Analiza completă pe CNN

Foto Avel Chuklanov/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday