Compania de tehnologie spațială Maxar, cu sediul în Colorado, a surprins din satelit aceeași bază nord-coreeană (de la Yongdoktong), în decembrie 2019 și în februarie 2021. În cea mai recentă imagine, se pot observa construcții noi. Experții de la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury spun că acestea nu existau în 2019 și sunt construite exact pe o porțiune unde fuseseră observate tuneluri de acces către depozitele de arme nucleare.

Un oficial al Serviciilor de Informații a transmis CNN că structura de la Yongdoktong este considerată o bază militară de depozitare încă funcțională. În acest context, Congresul și aliații SUA așteaptă un răspuns din partea președintelui Biden în problema Coreea, care nu numai că nu face eforturi pentru denuclearizare, dar și dezvoltă tot mai mult arsenal. Experții spun că “tactica de negare a ceea ce este evident nu mai reprezintă o noutate”.

Analiștii atrag atenția că o reformare lentă a politicii ultimilor ani ar fi un câștig pentru Phenian și ar complica și mai tare problema coreeană. Abordarea administrației Biden este de a lucra cu aliații americani din regiune, pentru o eventuală denuclearizare și pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, dar nu exclude și sancțiunile economice. Biden nu va merge pe linia directă instituită de Trump, care s-a întâlnit chiar cu Kim Jong Un.

În acest sens, oficiali ai administrației Biden au făcut doar comentarii vagi și succinte, în spiritul ”denuclearizării”. Oficiali pe probleme externe au transmis că noul președinte este nevoit să acționeze înainte ca nord-coreeni să mai facă un test nuclear, care ar putea îngreuna și mai mult relațiile diplomatice.

Analiza integrală

Foto: Maxar

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday