Luna trecută, Islanda a pus în funcțiune cea mai mare centrală de extragere a gazelor poluante direct din atmosferă, cu capacitatea de “a aspira” noxele produse de 800 de mașini într-un an. O cantitate similară ar putea fi extrasă de 500 de arbori ajunși la maturitate, după calculele CNN. 

Pe planetă sunt generate anual circa 35 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră, prin consumul de combustibili fosili la diverse activități, de la încălzirea locuințelor la alimentarea mașinilor sau avioanelor. Gazele ajunse în atmosferă acționează asupra Pământului precum acoperișul unei sere, provocând creșterea temperaturilor înregistrate în aer, în apă și la sol peste nivelurile de suportabilitate, explică CNN.

Cercetătorii au atras atenția că nu este suficient ca omenirea să extragă din atmosferă o cantitate similară cu cea produsă într-un interval de timp determinat, întrucât atmosfera este deja afectată de noxele deja emanate în ultimele sute de ani: “Oamenii au distrus echilibrul ciclului natural al carbonului, iar acum trebuie să îl restabilim”, declară Edda Aradóttir, inginer chimist la Carbfix. “Nu acesta este răspunsul la combaterea schimbărilor climatice, ci este doar una dintre soluțiile de care avem nevoie. Cel mai important, trebuie să ne oprim din arderea combustibilului fosil”, a spus și Sandra Ósk Snæbjörnsdóttir, geolog la aceeași companie.

Uzinele precum Orca sunt mari consumatoare de energie, întrucât încălzesc gazele captate la temperaturi de 100 de grade Celsius. Dacă centrul islandez este alimentat cu energie geotermală, o eventuală extindere a tehnologiei în alte regiuni ale lumii ar putea prezenta o problemă. 

Criticii tehnologiei de captare a dioxidului de carbon din atmosferă susțin că strategia este o modalitate a industriei exportatoare de combustibil fosil să își prelungească existența. Potrivit think-tank-ului Global CCS Institute, majoritatea celor 89 de proiecte de captare sunt susținute de marii jucători de pe piața petrolului, gazelor naturale și cărbunelui. Explicația este faptul că gazul “aspirat” poate fi reinjectat în zăcăminte, pentru a crește producția.

Alte soluții pentru atingerea neutralității climatice pot fi captarea gazului poluant direct de la sursă, prin instalarea de coșuri de fum pe clădirile companiilor, ori îndepărtarea gazului din combustibil înainte de ardere, prin expunerea cărbunelui la abur.

Națiunile și-au asumat o înjumătățire a nivelului de gaze cu efect de seră produse până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050, pentru ca temperatura globală să se mențină cu 1,5 grade Celsius mai mare decât media de dinaintea perioadei industriale. Cercetătorii au calculat că în prezent media temperaturilor este cu 1,1 grade Celsius mai mare față de perioada de referință, după ce au măsurat cantitatea de particule de gaz cu efect de seră din bulele de aer conservate în ghețari acum sute de mii de ani, dar și cantitatea de particule din atmosferă.

Analiza integrală pe CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday