O nouă variantă mai infecțioasă a virusului s-a răspândit în toată țara, împingând spitalele în pragul colapsului. Numărul deceselor din țară tocmai a depășit 20 de mii, iar rata de mortalitate este printre cele mai mari din lume.

CNN observă că Cehia nu ar fi avut niciun motiv pentru care să devină una dintre cele mai afectate națiuni din lume – este relativ bogată, ca membră a Uniunii Europene, Republica Cehă are acces la vaccinuri, echipamente medicale și soluții tehnologice de urmărire a cazurilor. În schimb, actuala situație este rezultatul a zeci de greșeli, aparent minore,  a unor decizii întârziate și a mesajelor eronate livrate publicului.

“Există o diferență uriașă între adoptarea unei măsuri la timp și o decizie întârziată cu zece zile. În zece zile, când numărul R (al reproducerii epidemice) ajunge la 1,4 asta înseamnă că numărul cazurilor s-a dublat”, a declarat Jan Kulveit, cercetător senior la Institutul Future of Humanity (Oxford).

Vineri, guvernul a recunoscut că nu are altă opțiune decât să impună carantină națională foarte strictă începând de azi, în timp ce o mare parte din restul lumii începe să vorbească despre relaxare.

Dr. Rastislav Maďar, decanul școlii de medicină a Universității din Ostrava și unul dintre epidemiologii de top din țară, indică trei decizii ca fiind cauza principală a crizei actuale: guvernul și-a ignorat propriii consilieri, inclusiv pe Maďar însuși, și a refuzat să restabilească o obligație de purtare a măștii vara trecută. Apoi a decis redeschiderea magazinelor înainte de Crăciun și nu a reacționat la noua variantă care a apărut la începutul lunii ianuarie.

Medicul a și demisionat după ce Babiš a respins apelul grupului de experți de a impune purtarea obligatorie a măștii, la finalul lunii august. Decizia Guvernului a venit în tandem cu redeschiderea școlilor la începutul lunii septembrie. “Acest lucru a dus la creșterea mobilității a aproximativ 2 milioane de oameni și pandemia a explodat”, a spus Maďar.

Premierul Babiš a respins în repetate rânduri opiniile care spuneau că experții și nu el însuși  ar trebui să fie cei care comunică cu publicul: “În timpul verii, am avut atât de mulți experți încât oamenii nu mai știau ce este adevărat și ce nu”, a spus el în Parlament. Acum Andrej Babiš spune că guvernul său a comis multe greșeli, dar că “nu este momentul să discutăm despre trecut”. Experții acuză atât deciziile târzii privind restricțiile, cât și lipsa de stimulente financiare, care i-a făcut pe oameni să nu își poată permite respectarea regulilor de sănătate publică.

Analiza completă pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday