Donald Trump se gândește când exact ar trebui să anunțe oficial că va candida la alegerile prezidențiale din 2024, scrie CNN într-o analiză. Însă decizia pe care o are de luat este una presantă, în contextul dezvăluirilor făcute în comisia de anchetă a insurecției de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021. Recent, un fost consilier a depus mărturie că fostul președinte s-a luptat fizic cu un agent Secret Service, în limuzina prezidențială, pentru a prelua controlul volanului și a merge la Capitoliu, în ziua în care era certificată victoria lui Joe Biden.

În schimb, în ultimele săptămâni a scăzut considerabil și popularitatea actualului președinte, fapt de care Trump vrea să profite și să-și proclame candidatura chiar din iulie, după cum le-ar fi spus acesta din urmă colaboratorilor săi.

Unii aliați ai fostului președinte au recunoscut că audierile din comisia de anchetă s-au dovedit mult mai dăunătoare pentru imaginea lui Trump, întrucât ele au fost făcute publice. Mărturiile l-au influențat clar pe republican, care a încercat să le demonteze printr-o serie de postări pe aplicația sa Truth Social și printr-un discurs pe care l-a susținut în fața conservatorilor evanghelici, luna trecută.

Sursele consultate de CNN au transmis informații contradictorii despre data la care Trump ar urma să dea vestea cea mare. Unele dintre ele l-au avertizat pe republican că în acest moment nu are pregătită infrastructura necesară și nu ar trebui să facă ”o mare greșeală”. Alt apropiat a spus că liderul nu ar face un gest de asemenea importanță fără a alerta mai întâi presa, astfel încât să-și crească vizibilitatea. O altă persoană a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că atmosfera din jurul candidaturii este aceeași ca în 2016, haotică și neorganizată: ”În fiecare zi suntem informați că va face anunțul, iar până după-amiază situația se schimbă”. Altcineva a indicat Ziua Muncii (care în acest an se sărbătorește pe 5 septembrie) ca limită pentru a da vestea.

La începutul verii, fostul președinte le-ar fi declarat apropiaților și colaboratorilor săi că va aștepta până prin noiembrie să își dezvăluie intenția, în eventualitatea în care partidul său ar dobândi majoritatea în Camera Reprezentanților. În acest fel, au descris surse pentru publicația americană, Trump ar putea câștiga din nou timp de antenă în presa mare, întrucât de când și-a predat atribuțiile a mai fost intervievat doar de autori care încă nu și-au publicat cărțile sau de publicații mici. Dorința aceasta s-ar fi amplificat și din motivul că niciun republican nu face parte din comisia de anchetă din Congres, astfel că Trump trebuie să se apere de unul singur, punctează CNN.

Un alt motiv pentru care miliardarul ar putea decide să-și asume încă de acum candidatura este pentru a-i descuraja pe rivalii din interiorul partidului și ”a-și elibera terenul”, conform declarațiilor unor surse.

Analiza integrală pe CNN

Sursa foto: Facebook Donald J. Trump

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday