Când Raul Castro a anunțat în urmă cu trei ani că va demisiona în 2021 de la conducerea puternicului partid comunist din Cuba, el și-a imaginat că țara va fi pe o bază economică stabilă iar tranziția la noua generație politică va fi fost completă. Însă lucrurile nu au funcționat exact conform planului lui Castro, arată CNN.

Pe plan intern, țara este într-o criză profundă. Insula dependentă de turism a fost devastată de pandemie, iar economia a scăzut cu cel puțin 11% în 2020, conform estimărilor guvernului. Cubanezii petrec în fiecare zi ore întregi pentru a găsi alimente, medicamente și alte lucruri necesare. Cazurile de coronavirus sunt ating noi recorduri și probabil va mai dura multe luni pentru a afla dacă planul ambițios al Cubei, “Ave Maria”, de a dezvolta propriile vaccinuri, va avea succes.

Pe plan extern, Raul Castro a reușit în era Obama să repare relațiile americano-cubaneze însă sub mandatul lui Trump au fost adoptate cele mai dure sancțiuni economice pentru Cuba din ultimele decenii. Actualul președinte Joe Biden a fost reticent în a se angaja în redeschiderea discuțiilor cu comuniștii care conduc Cuba, în ciuda celei mai semnificative schimbări de conducere din ultimele decenii.

Vineri s-a întrunit al 8-lea Congres al Partidului Comunist Cubanez pentru aniversarea a 60 de ani de la victoria Cubei asupra exilaților instruiți de CIA în timpul invaziei din Golful Porcilor. În cadrul congresului, vechea gardă a singurului partid permis în țară a fost schimbată, iar pentru prima dată în ultimii 62 de ani, nicio persoană cu numele de familie Castro nu va ocupa oficial o funcție de conducere, chiar dacă Raul Castro va continua să dețină din umbră o putere incontestabilă.

Cuba este una dintre țările care s-a schimbat foarte puțin de la sfârșitul Războiului Rece. Găsirea căii spre modernizarea țării îi revine de acum lui Miguel Diaz-Canel, succesorul lui Castro ca președinte. De profesie inginer electrician, Diaz-Canel a condus guvernele locale din două provincii înainte de a deveni ministru al educației, apoi vicepreședinte și președinte.

Analiza completă pe CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday