Actualii și foștii oficiali din domeniul energiei au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei în Ucraina, pe lângă anii de investiții insuficiente în sectorul energetic, a condus lumea către o criză care va face competiție sau chiar va depăși crizele petroliere din anii 1970 și începutul anilor 1980.

Spre deosebire de acele episoade infame, criza aceasta nu se limitează doar la petrol. “Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității în același timp”, a declarat Fatih Birol, directorul Agenției Internaționale pentru Energie, pentru cotidianul german Der Spiegel. 

Această criză energetică este mult mai mare decât criza petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult”, a continuat Birol.

Economia globală a reușit în mare măsură să reziste până acum la creșterea prețurilor la energie. Dar acestea ar putea continua să crească la niveluri nesustenabile, pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și, potențial, de gazul rusesc. Lipsa de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri europene dificile, inclusiv la raționalizarea gazelor naturale începând de iarna viitoare, avertizează directorul AIE.

Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a spus că este de acord cu această prognoză deprimantă a AIE. “Avem o problemă serioasă în întreaga lume pe care cred că politicienii abia acum o realizează. Este un fel de furtună perfectă”, a declarat McMonigle.

Amploarea acestei “furtuni perfecte” – investiții insuficiente, întreruperi puternice ale cererii și ofertei din cauza războiului – va avea consecințe de anvergură, potențial amenințând redresarea economică după pandemia de Covid și determinând creșterea inflației, astfel alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de salvare a planetei de la încălzirea globală.

Cu toate acestea, tulburările energetice de astăzi nu sunt doar rezultatul războiului din Ucraina, ci și produsul secundar al investițiilor în petrol și gaze naturale, care epuizează resurse care necesită sume masive doar pentru a-și menține producția, cu atât mai puțin pentru a o mări.

Investițiile în sectorul petrolului și gazelor s-au situat la doar 341 de miliarde de dolari în 2021, cu 23% sub nivelul pre-pandemic și cu mult sub vârful din 2014 de 700 de miliarde de dolari. Acest deficit de investiții a fost cauzat de o serie de factori, inclusiv de impulsul investitorilor și guvernelor de a paria pe energia curată, viitorul incert al combustibililor fosili și ani de prețuri slabe și volatile ale petrolului.

În plus, Europa se confrunta deja cu o criză energetică și anul trecut, iar prețurile la gaze naturale, cărbune și petrol au fost majorate cu mult înainte ca primele tancuri rusești să înceapă să intre în Ucraina. “Oricum ne îndreptam spre o criză. Putin pur și simplu ne-a adus acolo mai repede și mai decisiv“, a spus McNally, președintele firmei de consultanță Rapidan Energy Group.

În ceea ce privește posibilele soluții pentru rezolvarea acestei crize, experții sunt de părere că o reușită diplomatică care ar pune capăt războiului din Ucraina și ar permite ridicarea sancțiunilor din Rusia ar putea fi eficientă. Șeful AIE a spus că alte surprize care ar atenua criza energetică includ un acord nuclear iranian, o încetinire economică mai profundă în China sau un acord între Arabia Saudită și alți producători OPEC pentru a crește producția de petrol.

Analiza completă CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday