În ultimul an, rețeaua mondială de internet a început să arate din ce în ce “mai puțin mondial”. În Europa plutește în aer reglementarea unor interdicții temporare pentru giganții americani de tehnologie, SUA au fost pe punctul de a interzice TikTok și WeChat, India, care chiar le-a interzis este acum în dispută cu Twitter, iar Facebook a oprit știrile din Australia.

Dacă astfel de acorduri teritoriale devin mai frecvente, internetul conectat la nivel global pe care îl cunoaștem va deveni mai asemănător cu ceea ce unii au numit “splinternet” sau o mulțime de interneturi locale, ale căror limite sunt determinate de granițele naționale sau regionale. O combinație de naționalism în creștere, dispute comerciale și îngrijorări cu privire la dominanța pe piață a anumitor companii globale de tehnologie, a determinat tentative de reglementare și restricții în întreaga lume.

Și fisurile par să devină tot mai profunde. “Cred că există o tendință globală spre fragmentarea internetului mult mai mult decât în trecut”, a declarat pentru CNN Business Daphne Keller, directorul programului de reglementare a platformelor de la Centrul de politici cibernetice al Universității Stanford.

După cum au arătat evenimentele din Australia, o platformă nu trebuie să fie interzisă sau închisă pentru ca fragmentarea să se întâmple, căci Facebook a încetat să mai afișeze link-uri de știri din această țară pentru utilizatorii din toată lumea.

Ceea ce a făcut acum Facebook în Australia, a mai făcut și Google în 2014, în Spania – a închis serviciul Google News, după ce țara a adoptat o lege similară. Dar există semne că țările din întreaga lume, inclusiv SUA, sunt mai dispuse să joace dur împotriva companiilor Big Tech. Acestea depind totuși de accesul continuu la miliardele de utilizatori din întreaga lume, iar guvernele au arătat că sunt dispuse să întrerupă acel acces în numele protejării cetățenilor și al suveranității. Pe măsură ce internetul global se sparge în interneturi mai mici, autoritățile de reglementare din toată lumea se unesc. Ce se va întâmpla dacă toate țările vor cere Facebook sau Google să se supună unor reglementări similare?

Disputa cu Facebook din Australia este o parte relativ mică a ciocnirii dintre companiile tehnologice și guverne, dar răspunsul global la gestul Facebook a arătat că se pregătește un efort internațional de pune cumva sub control marile companii tehnologice. Odată cu acesta vine însă și potențialul de fracturare suplimentară a modului în care funcționează serviciile de internet, de la o țară la alta. Dacă această fragmentare sporită este permisă, consecințele ar putea fi grave, pentru chiar existența internetului, ca rețea globală.

Analiza integrală pe CNN Business

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday