Provincia Guangdong, care generează 1,7 mii de miliarde de dolari, reprezentând peste 10% din producția economică anuală a Chinei și o parte și mai mare din comerțul său exterior, a fost nevoită să-și raționalizeze consumul de energie de peste o lună. Restricțiile au forțat fabricile din provincie să se închidă timp de câteva zile pe săptămână, iar unele autorități locale avertizează că raționalizarea energiei ar putea ține până la sfârșitul anului. 

Cel puțin încă alte nouă provincii au spus că se confruntă cu probleme similare, printre care Yunnan, Guangxi și centrul de producție Zheijiang, motiv pentru care autoritățile regionale au fost nevoite să anunțe limitarea energiei electrice pe raza unei zone de mărimea Regatului Unit, a Germaniei, Franței și Japoniei combinate. 

Vremea extrem de caldă în unele zone a dus la o creștere a cererii de energie, deoarece oamenii folosesc mai mult aerul condiționat și frigiderele. Sursele regenerabile de energie, cum ar fi hidroenergia, au fost de asemenea afectate de secetă. Criza electricității a contribuit și la încetinirea activității din fabrici în luna iunie, conform Biroului Național de Statistică al Chinei. 

Este cea mai mare criză a energiei din 2011, când seceta și prețurile foarte ridicate ale cărbunelui au forțat 17 provincii să limiteze utilizarea electricității. Centralele electrice sunt reticente să producă multă energie atunci când cărbunele pe care îl ard este scump. Deoarece Beijingul controlează costul energiei, producătorii nu pot pur și simplu să își mărească prețurile.

China se confruntă, de asemenea, cu modul în care ar trebui să îndeplinească cerințele președintelui Xi Jinping pentru o China neutră în materie de carbon până în 2060. Această țintă ambițioasă pentru cel mai mare consumator de cărbune din lume a determinat minele țării să producă mai puțin, rezultând prețuri mai mari.

Scăderea producției și riscul depășirii termenelor de livrare ar putea genera probleme suplimentare și pentru lanțurile de aprovizionare globale care deja erau în dificultate, după ce porturile din regiunea Guangdong au fost blocate din cauza unui focar de Covid. Doar Guangdong reprezintă un sfert din comerțul total al Chinei, inclusiv haine, jucării și electronice.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday