Există puține proiecte energetice în lume la fel de controversate precum conducta Nord Stream 2, explică CNN. Conducta de 1.230 de kilometri trebuia să transporte cantități uriașe de gaze naturale direct din Rusia către Europa prin Germania și, deși construcția a fost finalizată acum cinci luni, nicio livrare nu a fost făcută până acum.

Mai mult, anunțul cancelarului german Olaf Scholz de ieri, conform căruia acesta a suspendat procesul de autorizare a gazoductului, este considerat cel mai puternic răspuns concret de până acum din partea Occidentului la recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

Totuși, acest blocaj pune Europa într-o poziție dificilă. Rusia ar putea pur și simplu să închidă celelalte conducte de gaz care alimentează cea mai mare parte a continentului și să lase milioane de oameni în întuneric și frig. Germania primește deja gaz rusesc prin Nord Stream 1, o conductă similară care trece și pe sub Marea Baltică. Dar, pe măsură ce Rusia și-a intensificat acțiunea militară în Ucraina, presiunea asupra Germaniei de a opri proiectul a crescut.

Temerile că Rusia ar putea folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică pentru a-și urmări interesele și tendințele expansioniste în Europa se dovedesc acum întemeiate, subliniază jurnaliștii americani. Dar încărcarea conductei cu gaz real ar slăbi și mai mult poziția Europei.

În ceea ce privește problema climatică, Nord Stream 2 ar urma să emită 100 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an, pe lângă inevitabilele scurgeri de metan, un gaz cu efect de seră cu putere de încălzire a planetei de peste 80 de ori mai mare decât CO2 pe termen scurt. 

Acum, Europa, alături de Germania, are ocazia să folosească acest moment pentru a se îndepărta nu doar de Nord Stream 2, ci și de dependența sa tot mai mare de combustibili fosili. Având în vedere preocupările legate de gestionarea deșeurilor radioactive pe care le produce energia nucleară, rolul deciziei cancelarului german în viitorul energetic al întregii Europe are limitări. O extindere rapidă a surselor regenerabile – solare, eoliene și hidroenergetice – oferă securitate atât în ​​ceea ce privește protecția energetică, cât și a climei. CNN explică faptul că trecerea subvențiilor de la combustibilii fosili la sursele regenerabile ar fi astfel un prim pas ușor.

Pe termen scurt, Europa poate să caute gaze din alte țări, destul de puțin probabil pentru a înlocui Rusia, dar poate suficient pentru a se descurca și a face față amenințării ruse imediate. Dar problema crizei climatice va continua să se intensifice și, în cele din urmă, va fi mai letală și mai costisitoare decât ar fi probabil o confruntare militară. 

Analiza completă CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday