Potrivit datelor Tax Foundation, OECD și ale firmei de consultanță KPMG, analizate de CNBC, țările din Africa și America de Sud impun rate mai ridicate ale impozitului pe profit comparativ cu multe state din Europa și Asia, în timp ce 15 țări nu impun niciun impozit general pe profit. Printre acestea se numără state insulare precum Bermuda, Insulele Cayman și Insulele Virgine Britanice, care sunt cunoscute la nivel mondial ca ”paradisuri fiscale” (offshore), jurisdicții în care companiile mari își transferă profiturile pentru a plăti impozite mai mici.

Dintre statele membre UE, pe lângă Ungaria, companiile plătesc taxe și impozite mici și în Bulgaria (10%), Cipru, Irlanda și Liechtenstein (toate 12,5%). La polul opus, la nivel mondial, cele mai mari taxe și impozite se înregistrează în Comoros (50%), Puerto Rico (37%). Dintre țările UE cele mai mari impozite plătite de companii se înregistrează în Malta (35%) și Franța (32,5%).

Analiza CNBC vine în contextul în care miniștrii de finanțe din G-7 au convenit sâmbătă să susțină o rată minimă a impozitului pe profit global de cel puțin 15%, pentru a contracara practica obișnuită în rândul multor companii multinaționale de a-și declara veniturile, cum ar fi cele din surse intangibile (precum software-uri și brevete), în jurisdicții cu taxe reduse, indiferent de locul în care se realizează vânzările. Acest fapt permite companiilor să evite plata unor impozite mai mari în țările lor de origine.

Nu este clar unde se vor rezolva lucrurile în câțiva ani. Pot exista în continuare oportunități de evaziune sau evitare sau diferite țări să schimbe regulile în moduri preferențiale jurisdicțiilor lor”, a spus Daniel Bunn, vicepreședinte Tax Foundation.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că o astfel de cotă minimă globală de impozitare va pune capăt ”va asigura echitatea pentru clasa de mijloc și pentru angajații din SUA și din întreaga lume”. Guvernele țărilor cu cele mai dezvoltate economii s-au confruntat ani de zile cu provocarea impozitării companiilor mari, precum giganții tehnologici Facebook și Google, care operează în multe jurisdicții. Acordul G-7, considerat un efort global mai larg de actualizare a regulilor fiscale din întreaga lume, va fi discutat în continuare la reuniunea G-20 de luna viitoare.

Sursa: CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday