Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în luna septembrie comparat cu luna august, dar a scăzut raportat la aceeași perioadă a lui 2018. 

În aceste condiții, Asociația analiștilor financiar bancari din România estimează o nouă depreciere a monedei naționale. Peste 75% dintre participanții la sondajul CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,82%.

Sunt de remarcat anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (peste 70% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea prețului CDS pentru Romania).

Sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul de Încredere Macroeconomică include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice. Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai Asociației CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoza privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday