Comunitatea științifică internațională este de acord că numărul real al infectărilor este mult mai mare decât cele 33 de milioane de cazuri raportate până în prezent către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). La un milion de decese, rata acestora ar fi de 3%, dar dacă numărul real al cazurilor este mai mare decât cel depistat, la fel ar putea fi și numărul total al deceselor asociate coronavirus,

Mulți experți consideră că virusul SARS-Cov-2 ar provoca moartea a 0,5% până la 1% din totalul celor infectați, ceea ce tot face ca noul virus să fie foarte periculos.

Analizând statistica legată de mortalitate pe grupe de vârstă, în urma dovezilor că tinerii și copiii dezvoltă forme mai ușoare ale bolii, cercetătorii au ajuns la concluzia că ”rata de deces în rândul celor cu vârste de sub 20 de ani este, probabil, de unu la zece mii, în timp ce în rândul persoanelor de peste 85 de ani, este de 1 la 6, adică de 16%”, spune dr. Christopher Murray, directorul Institutului pentru Statistici în Sănătate, de la Universitatea Washington din Seatle.

Calculând rata mortalității, prin simpla raportare a numărului deceselor la numărul noilor cazuri confirmate în urma testării, s-a observat o scădere a acesteia. În SUA acest indice a scăzut de la 6,6% în aprilie la 2% în august. Însă cercetătorii pun această situație pe seama faptului că a crescut mult numărul de teste efectuate, astfel că au fost depistate și persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare. De asemenea, și schemele de tratament au fost îmbunătățite de la debutul pandemiei și până acum.

„Suntem mai preocupați de potențialele complicații produse de virus și despre cum să le recunoaștem și să le tratăm. Șansa de infectare este mai mare acum, decât era în martie” a spus dr. Amesh Adalja de la John Hopkins University, care centralizează numărul de cazuri de coronavirus în lume.

În Franța, oamenii de știință estimează că rata mortalității a scăzut la jumătate în iulie față de luna mai. Rezultatul este determinat, de asemenea, de creșterea numărului de teste, de îmbunătățirea tratamentelor și incidența virusului în rândul persoanelor mai tinere.

Sursa: Reuters

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday