Președintele Rusiei Vladimir Putin este prins într-o lume închisă, creată de el însuși, cred serviciile secrete occidentale. De ani de zile acestea au încercat să-i înțeleagă mai bine intențiile. Acum, când mișcările trupelor rusești sunt aparent blocate în Ucraina, necesitatea de a face acest lucru a devenit și mai mare, căci Vladimir Putin pare sub presiune și nu este clar cum va continua conflictul. 

Planul militar inițial al lui Putin arăta ca ceva conceput de un ofițer KGB, explică un agent de informații occidental, pentru BBC. A fost creat, spune el, printr-o conspirație strânsă, strict secretă, dar rezultatul a fost haotic. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți, iar unii soldați au trecut granița fără să știe ce fac.

“Provocarea înțelegerii mișcărilor Kremlinului vine din faptul că Putin pare singurul factor de decizie de la Moscova”, explică John Sipher, care a condus anterior operațiunile CIA în Rusia. Și chiar dacă opiniile președintelui rus sunt adesea clarificate prin declarații publice, a ști cum va acționa în legătură cu acestea este o provocare dificilă în domeniul informațiilor.

“Putin este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr limitat de oameni și blochează orice alte influențe. Acest lucru îi oferă o viziune ciudată asupra lumii”, crede Adrian Furnham, profesor de psihologie. Specialiștii care studiază comportamentul liderului rus sunt de părere că acesta este condus de dorința de a depăși umilirea percepută a Rusiei din anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia sub control și să-l alunge de la putere. 

Când directorului CIA, William Burns, i s-a cerut să evalueze starea psihică a lui Putin, el a spus că a fiert într-o combinație explozibilă de lamentare și ambiție timp de mulți ani și a descris opiniile sale ca fiind “întărite” pentru că a fost “mult mai izolat” din alte puncte de vedere. 

O întrebare pe care mulți și-au pus-o este dacă președintele rus este cumva nebun. Un psiholog cu expertiză în domeniu a răspuns că este o greșeală să presupunem că, pentru că nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, putem încadra persoana care a luat decizia drept “nebună”. 

Remarcile altor lideri cu care Putin a avut contact direct par să sprijine aceste ipoteze. În 2014, Angela Merkel i-a spus fostului președinte american Barack Obama că Putin trăiește “în alt secol”. Între timp, când s-a întâlnit recent cu Putin, președintele Macron l-a găsit pe liderul rus “mai rigid și mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.

Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că timpul său se scurge pentru a-și îndeplini ceea ce el vede ca fiind destinul său de a proteja Rusia și de a restabili măreția acesteia. Liderul rus s-a izolat vizibil de ceilalți în timpul pandemiei de Covid și acest lucru ar fi putut avea de asemenea un impact asupra psihicului său.

Săptămâna aceasta, un oficial occidental a spus că s-ar putea ca Putin să nu aibă încă o perspectivă realistă asupra cât de rău merg lucrurile pentru propriile trupe în Ucraina. Acest lucru duce la îngrijorare cu privire la modul în care ar putea reacționa președintele atunci când se va confrunta cu o situație și mai grea pentru Rusia.

Prin urmare, întrebarea pe care o pun acum factorii de decizie din Occident este ce se va întâmpla dacă Putin se simte încolțit? Întrebarea este dacă va acționa cu o brutalitate mai mare și va intensifica atacurile cu sistemele de arme ale Rusiei pe care este pregătit să le folosească, a spus un oficial occidental. Au existat îngrijorări că ar putea fi folosite arme chimice sau chiar o armă nucleară tactică.

În același timp, Putin însuși poate juca rolul liderului periculos sau chiar irațional – aceasta este o tactică bine-cunoscută, numită adesea “tactica nebunului”, în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-și facă adversarul să dea înapoi, convingându-l că ar putea fi suficient de nebun încât să le folosească în ciuda potențialului de a distruge întreaga lume.

Acum, pentru analiștii și factorii de decizie occidentali, înțelegerea intențiilor și a mentalității lui Putin este esențială pentru a afla cât de mult poate fi provocat fără să întreprindă o acțiune și mai periculoasă. “Modul în care Putin se concepe pe sine nu permite eșecul sau slăbiciunea. El disprețuiește astfel de lucruri, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA. Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos”.

Analiza completă BBC

Foto: Vladgalenko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday