Pe fondul prudenței generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a doua lună consecutiv, însă se menține la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denotă încredere în evoluția economică viitoare. De asemenea, în contextul creșterii ratei inflației, participanții anticipează majorarea ratelor de dobândă pe piața monetară în următoarele 12 luni, inclusiv cel puțin două majorări de rată de dobândă de politică monetară, de către BNR”, precizează Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA Romania.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanții la sondajul CFA România prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5.0196 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5.0672 lei pentru un euro.

Totodată, indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 40,3 puncte). Scăderea s-a datorat componentei de anticipații a indicatorului. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,38%.

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:

  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6.8%;
  • Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +7,2%;
  • Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%;

CFA Romania August 2021

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday