Partidul Democrat a reușit să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, pentru prima oară în ultimii opt ani, în urma unei prezențe uriașe a tinerilor la vot, transmit BBC și CNN. Republicanii au obținut însă locurile necesare pentru a menține controlul în Senat. Reformele lui Trump vor avea astfel mai multe obstacole de trecut pentru a fi aprobate.

Alegerile de marți stabilesc componența unei treimi din numărul locurilor din Senat, locurile din Camera Reprezentanților și 36 de noi guvernatori. Se decide practic care partid va avea cea mai mare putere în cele două camere ale Congresului.

O majoritate în Camera Reprezentanților pentru democrați reprezintă și probabilitatea de a lansa procedura de destituire (cunoscută drept “impeachment”) a lui Donald Trump. Ei ar conduce asltfel comisiile parlamentare care ar putea ancheta suspiciunile privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016 sau acuzațiile de evaziune fiscală la adresa lui Trump. Democrații vor putea chiar să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor și să blocheze proiecte de lege.

În opoziție cu politica și abordarea lui Donald Trump privind drepturile minorităților, două candidate democrate, Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, o refugiată somaleză şi o americană născută la Detroit din părinţi imigranţi palestinieni, au devenit primele două femei musulmane care au fost alese în Camera Reprezentanţilor, transmite CNN.

CNN scria din timpul votului că alegerile par a fi ,,supraîncărcate de votanții tineri”, din cauza disprețului profund pentru Trump. Publicația amintește și de un sondaj de opinie realizat de Institutul de Politici al Harvard în această săptămână prin care s-a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani vor vota într-o măsură mai mare decât în 2010 și 2014. 

Înaintea alegerilor BBC analiza principalele teme care conduc și influențează votul. Politicile privind imigrația au fost văzute ca ,,o piatră de temelie culturală” pe care atât Democrații, cât și Republicanii au sperat că va fi în avantajul lor. Potrivit Democraților, retorica rigidă a președintelui pe această temă aduce la vot în favoarea lor alegătorii mai tineri și minoritățile.

De asemenea, un sondaj recent realizat de Gallup a constatat că principala preocupare pentru alegătorii americani este asistența medicală. Deși au adoptat diverse măsuri pentru a slăbi Legea Obamacare, republicanii nu au reușit să îi oprească definitiv efectele, iar alegătorii declarau că sunt nemulțumiți de partidul la putere din cauza creșterilor costurilor de asigurare medicală.

Amintim și că peste o sută de conturi de Facebook și Instagram au fost blocate înaintea alegerilor deoarece erau suspectate că încearcă să influențeze votul, având legături cu entităţi străine. Și Twitter a luat măsuri similare și a şters peste 10 mii de conturi prin care americanii erau descurajaţi să meargă la vot.

BBC nota că deși alegerile nu au legătură cu președinția, multe persoane le percep ca un ,,referendum” pentru mandatul lui Donald Trump.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday