Scrutinul a fost caracterizat de o prezență la urne scăzută pentru Israel, de puțin peste 60%, mai mică față de alegerile precedente. Televiziunile israeliene anunță că, din primele date, niciun partid nu obține majoritate în parlament pentru formarea guvernului.

De altfel, principalii lideri politici au anunțat deja că negociază formarea unui guvern de coaliție fără partidul lui Benjamin Netanyahu. Conform Reuters, rolul decisiv îl poate avea Naftali Bennett, fost ministru al Apărării și lider al partidului ultranaționalist Yamina. Acesta se află în prezent în negocieri cu ambele părți și poate decide forma finală a unui eventual guvern.

Netanyahu a sperat în ultimele luni că modul în care a fost organizată campania de vaccinare îi va asigura un avans solid la aceste alegeri. Totuși, analiștii spun că acuzațiile de corupție care îl vizează pe Netanyahu au cântărit puternic împotriva popularității sale. Criza politică din Israel, din ultimii doi ani, a făcut ca țara să nu beneficieze de un guvern formal, cu drepturi depline, pe perioada pandemiei.

Surse alternative: Haaretz, Reuters, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday