Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur alegerile pentru un nou mandat, cu 53% din voturi, potrivit BBC. Principalul adversar, Muharrem Ince, a obținut 31% din voturi, după numărarea a 96% dintre buletinele depuse.

Erdogan şi-a proclamat victoria, spunând că rezultatul obținut este expresia puterii democraţiei turce. Muharrem Ince a denunţat nereguli electorale și le-a cerut observatorilor trimişi de partidul său să nu părăsească secţiile de votare.

La alegerile parlamentare, partidul lui Erdogan a obținut de asemenea majoritatea. Alianţa Populară, alcătuită din formaţiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator) şi Mişcarea Naţionalistă (MHP, dreapta) se clasează pe primul loc, cu 53,7% din voturi. Pe locul al doilea se poziţionează coaliţia formată de Partidul Popular Republican (CHP, centru-stânga) cu formaţiunile IYI, SP şi Partidul Democrat, obţinând 34%.

Prezenţa la urne a fost de 87%. După aceste alegeri, președintele primește puteri sporite prin Constituție.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday