Potrivit presei italiene, sondajele realizate la ieșirea de la urne arată un scor cuprins între 41% și 45% pentru alianța de extremă dreapta formată din trei partide (patru, dar al patrulea nu a atins pragul). Frații Italiei, partid care își are rădăcinile în fascismul interbelic al lui Benito Mussolini, a obținut 26% din voturile de la alegerile de duminică. Prezența la urne a fost una foarte slabă pentru Italia, de doar 63%, mai mică cu 9 procente față de alegerile din 2018.

Chamber of Deputies graphic

Ascensiunea Giorgiei Meloni este fulminantă, în condițiile în care partidul său, Frații Italiei, a obținut doar 4% la alegerile din 2018. Victoria extremei drepte într-una dintre cele mai importante țări ale UE vine într-o perioadă în care Europa se confruntă cu o criză energetică, dar și cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Din coaliția de guvernare vor face parte și partidul lui Matteo Salvini, Liga Nordului, precum și cel al fostului premier, Silvio Berlusconi, Forza Italia. Ambii au fost în trecut susținători declarați ai lui Vladimir Putin.

Totuși, programul coaliției câștigătoare prevede că Italia va continua să susțină Ucraina, Meloni, la fel ca Berlusconi, fiind o susținătoare deschisă a NATO. În schimb Mateo Salvini s-a opus atât aplicării unor sancțiuni Rusiei cât și livrărilor de armament către Ucraina, dar analiștii politici cred că aceste poziții au fost mai degrabă oportuniste. 

În trecut, Frații Italiei și ai Liga Nordului au avut poziții eurosceptice și cochetat cu ideea de a scoate Italia din Zona Euro. Dar programul actualei coaliții arată clar că Italiei va rămâne în UE și nu va renunța la euro. În ceea ce privește politica economică a UE, partidele de dreapta solicită o revizuire a pactului de creștere și stabilitate al UE și o reformă a guvernanței economice europene pentru a asigura “creștere stabilă și durabilă și ocuparea deplină a forței de muncă”. În politica energetică, coaliția susține tranziția ecologică drept unul dintre domeniile cheie în care trebuie apărate interesele naționale ale Italiei, dar nu oferă prea multe detalii în acest sens. Analiștii cred că noul guvern al Italiei va fi mai puțin dispus să se angajeze pentru o reducere rapidă a emisiilor de gaze de seră. 

Domeniul de politică UE pe care programul îl subliniază cel mai mult este migrația. Meloni se pronunță pentru limitarea acesteia și este posibil ca noul guvern să aibă mai multe tensiuni cu Bruxelles-ul, dar ea este totuși considerată mai moderată decât Marine Le Pen din Franța. Se concentrează pe reducerea numărului de intrări în Europa și solicită centre de procesare operate de UE în afara teritoriului UE – o idee pe care și președintele francez Emmanuel Macron a susținut-o în trecut. Este de așteptat ca Italia să se opună sancțiunilor împotriva Poloniei și Ungariei, țări acuzate că nu respectă statul de drept. 

Pe de altă parte, analiștii politici cred că luptele în interiorul coaliției de extremă dreapta sunt aproape inevitabile, iar aceasta s-ar putea prăbuși cu ușurință.

Surse alternative: BBC, Corriere

Foto: Vincenzo Izzo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday