Agenția Internațională de Energie estimează că Rusia a obținut în august cel mai mic profit lunar (11,7 miliarde de dolari) din vânzările de petrol de când a invadat Ucraina, în ciuda faptului că și-a majorat exporturile (cu 220 de mii de barili).

Agenția internațională de Energie (AIE) estimează că Rusia a obținut 17,7 miliarde de dolari profit de pe urma exporturilor de petrol în luna august, cel mai mic nivel din martie și până în prezent. Față de iulie, scăderea a fost de 1,2 miliarde de dolari, în ciuda faptului că exporturile au fost majorate cu 220 de mii de barili la 7,8 milioane de barili. Astfel, agenția observă că exporturile mai mari nu au compensat scăderea prețului pentru țițeiul rusesc. Situația ar putea deveni mai îngrijorătoare pentru Moscova din decembrie, când intră în vigoare o nouă sancțiune a Uniunii Europene cu privire la produsele petroliere rusești.

Conform datelor publicate de Ministerul de Finanțe al Rusiei, prețul mediu al petrolului de referință a scăzut în luna august cu 4,7%, față de luna iulie, ajungând la 74,73 de dolari pe baril. Un preț mult mai mic față de cel al petrolului Brent, de exemplu, care se tranzacționează cu 93,22 de dolari pe baril. În mod normal, Rusia își asigura o treime din buget din exporturile de petrol și gaze naturale. În luna august însă a obținut doar 11,1 miliarde de dolari, cea mai mică sumă din ultimele 14 luni. 

Această situație se datorează prețului mai mic pe care Rusia l-a stabilit cu statele care au început să cumpere petrol de la aceasta după debutul războiului din Ucraina și al sancțiunilor occidentale. Șirul măsurilor europene nu a luat însă sfârșit. De pe 5 decembrie fluxul de gaze rusești importat de statele UE va scădea și mai mult, urmând ca de pe 5 februarie 2023 importul de produse petroliere rusești să fie oprit complet. 

De asemenea, G7 discută despre o limitare a prețului maxim care poate fi stabilit pentru petrolul rusesc. În acest context, Vladimir Putin a declarat că va opri exporturile de petrol către statele care aplică astfel de măsuri, urmând să se concentreze pe acelea care respectă regulile pieței. Bloomberg și AIE informează însă că plafonarea ar putea determina o reducere și mai mare a prețului pe care Federația Rusă îl stabilește pentru exporturile de petrol. 

Sursa: Bloomberg

Sursa foto: Francis James Grogan/Dreamstime

Folosim cookies