”Trei reacții raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă sunt posibile efecte secundare”, a anunţat miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Cele trei reacții studiate sunt eritemul multiform (o formă de alergie a pielii), glomerulonefrita sau inflamaţia rinichilor şi sindromul nefrotic, o afecţiune a rinichilor caracterizată de pierderi de proteină prin urină.

Până pe 29 iulie, potrivit EMA, în Spațiul Economic European au fost administrate peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna și 330 de milioane de doze de Pfizer.

Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă, o reacție adversă foarte rară și vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri depășesc orice riscuri.

Agenția nu a precizat câte persoane au raportat noile reacții adverse, dar a spus că a solicitat mai multe date companiilor producătoare. EMA nu a recomandat deocamdată modificări ale etichetării vaccinurilor, ci a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină la secțiunea de siguranță a bazei de date a tuturor vaccinurilor autorizate. 

De la începutul campaniei de vaccinare, după administrarea a 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna în UE, au fost raportate un total de 48.788 de reacții adverse, iar după administrarea a 330 de milioane de doze de vaccin Pfizer au fost raportate în total 244.807 de reacții adverse.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday