Organizația Mondială a Sănătății a recomandat miercuri administrarea la scară largă a primului vaccin împotriva malariei din lume copiilor mici din Africa subsahariană și din alte regiuni cu risc. Potrivit celui mai recent raport al OMS, în 2019 au existat 229 milioane de cazuri de malarie la nivel mondial, dintre care 94% s-au înregistrat în Africa. Malaria este de cele mai multe ori fatală pentru bebeluși și sugari, afectând anual aproximativ 260 de mii de copii cu vârsta sub 5 ani.

Aprobarea de la OMS vine la mai bine de trei decenii după ce compania GlaxoSmithKline a început să dezvolte vaccinul. Serul s-a dovedit eficient încă de acum șase ani.

Vaccinul stimulează sistemul imunitar al copiilor pentru a contracara Plasmodium Falciparum, cel mai mortal dintre cei cinci agenți patogeni ai malariei și cel mai răspândit în Africa. Serul nu este doar o premieră pentru malarie – este și primul vaccin dezvoltat pentru o boală parazitară.

În studiile clinice, serul a avut o eficacitate de aproximativ 50% împotriva malariei severe în primul an, dar a scăzut aproape de zero până în al patrulea an. Cercetările nu au măsurat impactul vaccinului asupra prevenirii deceselor, ceea ce i-a determinat pe unii experți să pună la îndoială eficacitatea. Dar malaria severă reprezintă până la jumătate din decesele cauzate de malarie și este considerată “un indicator proximal fiabil al mortalității”, potrivit lui Mary Hamel, care conduce programul OMS de implementare a vaccinului împotriva malariei.

Un studiu a estimat anul trecut că, dacă vaccinul ar fi administrat în țările grav afectate de malarie, ar putea preveni până la 5,4 milioane de cazuri și 23 de mii de decese la copiii mai mici de 5 ani, în fiecare an. Un alt studiu recent al combinării vaccinului cu medicamente preventive administrate copiilor în timpul sezoanelor cu transmitere ridicată a constatat că abordarea duală a fost mult mai eficientă în prevenirea formelor severe, a spitalizării și a decesului decât oricare alte metode.

Numit Mosquirix, noul vaccin este administrat în trei doze copiilor cu vârsta între 5 și 17 luni, iar a patra doză aproximativ 18 luni mai târziu. În urma studiilor clinice, vaccinul a fost testat în trei țări (Kenya, Malawi și Ghana), fiind încorporat în programele de imunizare de rutină.

Peste 2,3 milioane de doze au fost administrate în acele țări, la peste 800 de mii de copii și a crescut procentul de copii protejați împotriva malariei la peste 90 la sută, de la mai puțin de 70 la sută, potrivit lui Hamel. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că realizarea reprezintă “un moment istoric, care, pe lângă instrumentele existente ar putea salva zeci de mii de vieți tinere în fiecare an”.

Surse alternative: BBC, The New York Times.

Sursă foto: Manjurul Haque | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday