Africa. OMS estimează că numărul real de cazuri de Covid de pe continent este de până la șapte ori mai mare, iar cel al deceselor de trei ori mai mare față de raportări. Multe cazuri nu sunt identificate din cauza capacității mici de testare, a conflictelor locale și a sistemelor medicale precare.

În ciuda faptului că este al doilea cel mai populat continent al planetei și unul dintre cele mai sărace, Africa raportează constant numere relativ mici de infectări și de decese cauzate de pandemia de Covid. Pe tot continentul s-au înregistrat într-un an și jumătate de pandemie doar 8,5 milioane de cazuri, la o populație de 1,3 miliarde de locuitori. Spre comparație, Asia, cu o populație de 3,5 ori mai mare, a înregistrat de opt ori mai multe cazuri decât Africa, iar Europa, cu o populație de două ori mai mică, are de nouă ori mai multe cazuri.

Conform unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății, 6 din 7 cazuri de Covid nu sunt identificat pe continentul african, ceea ce ar duce numărul real de cazuri de Covid la 60 milioane, mult mai apropiat de valorile așteptate pentru populația Africii. De asemenea, tot OMS estimează că numărul real de decese cauzate de pandemie este de trei ori mai mare decât cel raportat, ceea ce ar însemna peste 650 de mii de morți.

Principala cauză a numărului mic de raportări este modelul de testare. De la începutul pandemiei și până pe 10 octombrie anul acesta, au fost făcute doar 70 de milioane de teste pe tot continentul, cele mai multe în Africa de Sud. Comparativ, doar Italia a efectuat peste 100 de milioane de teste. În acest moment, testarea pe continentul african se limitează la persoanele cu simptome (acolo unde pot ajunge în preajma unui laborator de testare) și la călători.

Totuși, situația pe continentul african nu a ajuns critică și dintr-un număr de considerente demografice – cu o vârstă medie de 19 ani, populația continentului este mult mai tânără decât este cea europeană, nu suferă de obezitate sau de diabet, în măsura în care aceste fenomene afectează țările dezvoltate. Toți acești trei factori sunt cunoscuți ca factori de risc în cazul Covid.

În acest moment, doar 6% dintre locuitorii continentului african sunt vaccinați, iar dintre cele 12 puncte de producție de vaccinuri, doar șapte sunt funcționale. Dintre acestea din urmă, trei produc vaccinul Sputnik-V rusesc, două produc vaccinuri chinezești, unul produce doze de vaccin Pfizer-BioNTech și unul doze AstraZeneca.

Sursă: The Lancet.

Confidence Nzewi | Dreamstime.com

Folosim cookies