Administrația Biden susține ridicarea temporară a dreptului de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, ca efort suplimentar în lupta cu pandemia. Țările în curs de dezvoltare susțin puternic măsura, pentru a-și produce propriile vaccinuri.

Președintele Joe Biden nu a oferit detalii suplimentare, dar decizia vine după ce democrații din Camera Reprezentaților i-au trimis o scrisoare, prin care îi cer “să repună America în poziția de lider pentru sănătatea publică la nivel mondial”.

“Aceasta este o criză globală de sănătate, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei necesită măsuri extraordinare. Administrația crede cu tărie în protecția proprietății intelectuale, dar în ideea de a pune capăt acestei pandemii, susține renunțarea la acele reglementări”, a declarat reprezentanta pe Comerț a SUA, Katherine Tai.

Președinte OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ceruse în repetate rânduri o astfel de măsură, a reacționat imediat pe Twitter, considerând momentul ca fiind unul istoric.

Atât Pfizer cât și Moderna sunt firme americane, cele două companii producând în acest moment cele mai căutate vaccinuri anti-Covid (cu tehnologia ARNmesager). În cazul vaccinului Pfizer, patentul vaccinului aparține unei companii germane (BioNTech), iar acesta este produs atât în SUA cât și în Belgia.

Statele Unite și alte câteva țări au blocat până acum negocierile cu privire la o propunere inițiată de India și Africa de Sud de a permite producția vaccinurilor Covid-19 oriunde există capacitatea necesară, prin renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra tehnologiei.

Washington Post scrie că industria farmaceutică a luptat împotriva propunerii, susținând că ar slăbi eforturile existente ale companiilor de profil de a produce rapid miliarde de doze de vaccin. În primele trei luni din 2021, Pfizer a încasat 3 miliarde de dolari numai din vaccinul anti-Covid, o sumă mare, ce ar putea ridica cu aproape 30% veniturile anuale ale companiei (42 de miliarde de dolari în 2020).

Surse alternative: Washington Post, Reuters

Folosim cookies