Acordurile Artemis, denumite după programul lunar Artemis al NASA, au fost semnate de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Luxemburg, Italia, Regatul Unit și Emiratele Arabe Unite. Ele mai reglementează permisiunea acordată companiilor private să dețină resursele lunare pe care le vor exploata după ce vor fi stabilite baze umane pe Lună.
„Ceea ce încercăm să facem este să stabilim norme de comportament cu care fiecare națiune poate fi de acord”, a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine. El a spus că noile acorduri sunt în concordanță cu tratatul de liberă explorare a spațiului din 1967.
„Operaționalizăm Tratatul privind spațiul cosmic în scopul creării celei mai largi, mai cuprinzătoare și mai mari coaliții de zboruri spațiale din istoria omenirii”, a mai spus Bridenstine.
Administrația Trump și guvernele din alte țări care au programe spațiale consideră Luna un avantaj strategic pentru cercetarea științifică pe termen lung, care ar putea permite viitoare misiuni pe Marte. În 2019, vicepreședintele SUA, Mike Pence, a cerut NASA să ducă oamenii pe Lună din nou până în 2024 și să construiască o bază umană pe termen lung pe suprafața selenară.
Programul NASA, estimat la câteva zeci de miliarde de dolari, va duce rover-uri robotizate pe suprafața Lunii înainte de a trimite echipaje umane. NASA intenționează, de asemenea, să construiască o stație spațială, denumită ”Lunar Gateway”, care să orbiteze satelitul natural al Pământului. Planurile prevăd ca aceasta să fie construită de un consorțiu de contractori NASA și de parteneri internaționali.
Sursă alternativă: Reuters.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.