Presa relatează că acordul dintre SUA și China reprezintă un impuls puternic pentru summitul Cop26. Relațiile dintre cei doi mari poluatori ai lumii fuseseră aparent tensionate înainte de începerea conferinței, iar dezvăluirea de miercuri seara a declarației comune a fost surprinzătoare și cu siguranță va trimite un semnal puternic celor peste 190 de țări aflate la discuții.

Documentul comun, intitulat “Îmbunătățirea acțiunilor climatice în anii 2020”, confirmă că ambele puteri “recunosc severitatea și urgența crizei climatice” și vor depune eforturi pentru a aborda această problemă împreună.

Ambele părți au promis că vor coopera pentru a stabili standardele de reglementare, tranziția la energia verde, decarbonizarea, dar și “designul ecologic și utilizarea resurselor regenerabile” pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris, astfel încât temperaturile la nivel global să nu crească peste 1,5 grade peste nivelul preindustrial până la sfărșitul secolului. 

De asemenea, China și SUA se angajează să reducă emisiile de gaz metan, după ce Beijingul a refuzat să se alăture unui acord semnat de alte o sută de țări la începutul acestei săptămâni, în raport cu această problemă. În schimb, guvernul de la Beijing s-a angajat să dezvolte “un plan național propriu” pentru a gestiona emisiile de gaz metan.

Principalele prevederi ale acordului pe care cele două țări spun că vor coopera pe tema reducerilor emisiilor de dioxid de carbon: 

  • Politici care sprijină integrarea eficientă a cotelor mari de energie regenerabilă intermitentă, cu costuri reduse;
  • Politici de transport care încurajează echilibrarea eficientă a cererii și ofertei de energie electrică în zone geografice extinse;
  • Politici care încurajează dezvoltarea energiei verde în detrimentul celei electrice;
  • Politici și standarde de eficiență energetică pentru reducerea risipei de energie electrică.

De asemenea, documentul arată că cele două țări vor forma un grup de lucru care se va întâlni în mod regulat pentru a căuta soluții la problemele climatice.

Tot astăzi a fost publicată prima versiune a acordului privind strategiile pentru limitarea încălzirii globale, care arată că “este crucial” ca țările bogate să le ajute activ pe cele mai sărace “în acest deceniu critic”, încât temperaturile să nu crească cu 1,5 grade peste nivelul preindustrial.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Sursa Foto: Mauriceschuckart / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday