Autoritățile anunță că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

,,Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 12 focare în județul Satu Mare și singurul focar din județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018”, informează ANSVSA.

Până acum au fost despăgubiți 8.187 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 207,999 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, arată ANSVSA.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel: Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi, Bihor – 47 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, Sălaj – 4 cazuri la mistreţi, Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A) şi 91 de cazuri la mistreţi, Brăila – 120 de focare (dintre care 11 focare la exploatații comerciale) și 2 cazuri la mistreți, Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi, Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, 

Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi, Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei, Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ, Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei și un caz la mistreț, Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei și 11 cazuri la mistreț; Teleorman – 7 focare în gospodăria populației și 184 cazuri la mistreți, Maramureș – 3 focare în gospodăria populației, Vrancea – un focar în gospodăria populației, Dolj – un focar în gospodăria populației, Argeș – un focar în gospodăria populației și Olt – 4 focare în gospodăria populației.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday