Andrzej Duda a declarat că speră să obțină aprobarea pentru un referendum în luna noiembrie. A propus zece întrebări, între care dacă ar trebui prevăzute în Constituție rădăcinile creștine ale țării, o schimbare a atribuţiilor puterilor preşedintelui şi Guvernului sau introducerea sistemului uninominal în alegerile legislative, scrie Associated Press.

,,Aș vrea ca polonezii să ia lucrurile în mâinile lor și să vorbească despre viitorul țării”, a declarat președintele.

Amintim că Polonia se află în confict cu instituțiile europene, în urma mai multor modificări ale legislației din domeniul judiciar. Comisia Europeană a activat Articolul 7 împotriva țării în luna decembrie, acuzând că modificările subordonează politic Justiția și amenință statul de drept. Comisia Europeană preciza atunci că  Procedura poate duce, în final, la suspendarea dreptului de vot al unui membru al Uniunii.

Câteva zile mai târziu, președintele Poloniei a anunțat că promulgă cele două controversate legi privind sistemul judiciar.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday