Laura Codruța Kovesi a fost demisă, pentru că a fost prea bună în meseria ei. Pentru politicienii corupți din România, Kovesi a fost un coșmar, arată un articol scris de publicația The Economist.

   „În funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție din 2013, procurorul implacabil a supervizat condamnările a peste 1000 de funcționari, oameni de afaceri și politicieni, dintre care nouă foști miniștri. În iunie, DNA a câștigat o condamnare împotriva lui Liviu Dragnea, care, în calitate de șef al PSD, este cel mai puternic politician al României. El ar putea să se confrunte cu pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare.”, scrie The Economist.

   „Cu toate acestea, aliații dlui Dragnea au ripostat, acuzând-o pe doamna Kovesi de incompetență și de faptul că ar ținti doar politicieni pe care nu îi place. În februarie, ministrul Justiției a cerut să fie revocată, însă președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze destituirea. Curtea Constituțională a fost de partea Guvernului, iar pe 9 iulie domnul Iohannis, fără tragere de inimă, a demis-o.”, se arată în articol.

   „Doamna Kovesi și DNA-ul au fost un far de speranță pentru reformatorii din Europa Centrală și de Est. Concedierea ei face parte dintr-o tendință dură. În întreaga regiune, partidele cu mâna curată și mișcările de protest se confruntă cu o luptă nedreaptă împotriva rețelelor de politicieni autohtoni și a dezamăgirii populare neobosite.

Partidele care își doresc o bună guvernare  depind de speranțele difuze ale cetățenilor pentru o țară mai bună. Partidele corupte au motivații mai concrete: banii, puterea și necesitatea de a se proteja de lege. De când PSD a preluat puterea în România, în decembrie 2016, întreaga energie a guvernului s-a concentrat pe excluderea dlui Dragnea din închisoare, spune Dan Barna, liderul Uniunii pentru salvarea României (USR), parte a opoziției anticorupție.

USR a ajutat la organizarea protestelor de la începutul anului 2017, care au împiedicat Guvernul să adopte o ordonanță pentru a bloca DNA-ul și a-l exonera pe dl Dragnea. Dar o nouă lege care se discută ar avea același efect, oferind ministrului Justiției mai multă putere asupra sistemului judiciar. Comisia de la Veneția, organism juridic european, declară că măsura ar putea afecta statul de drept. Comisia Europeană declară că va acționa, dacă va fi necesar”, pentru a asigura compatibilitatea cu legislația UE.

Riscul este ceea ce oamenii de știință polonezi numesc captură de stat: monopolizarea Guvernului de către actorii corupți. Expunerea scandalurilor fără a le repara nu face prea bine, spune Miroslav Beblavy, deputatul slovac care în luna ianuarie a co-fondat Together, un partid care militează pentru o bună guvernare. Acest lucru poate conduce alegătorii la partidele populiste care promit să se răzbune pe elite”, conform publicației.

Articolul integral aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday