,,Eu cred că manifestarea gălăgioasă din stradă e formată din foarte mulți manevrați, finanțați din străinătate. Au fost la sesiuni de pregătire, au învățat cum să facă mitingurile, cum să provoace. Pe mine tinerii mă cutremură, o să își dea seama cât de penibili au fost, nedemocrați, un mod de gândire stalinist, ceva îngrozitor. Dar până trece timpul, unii au de suferit îngrozitor.”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu în cadrul unei emisiuni.

Principalele declarații: 

– Instituțiile să fie puse fiecare la locul lor. Să existe o independență reală a judecătorilor și singur că, în acest sens este nevoie să aducem la suprafață tot acest gunoi ascuns sub preș. Protocalele au scos la iveală lucruri pe care nu le știam.

– Nu sunt jurist, nu sunt în măsură să dau acest răspuns, dar eu am o așteptare enormă în acest moment, când s-a mai închis o pagină, să văd rolul CSM-ului pe scena politică, instituțională, asumat cu responsabilitate. 

– Până acum CSM a fost extrem de prompt să sancționeze declarațiile polticienilor. Dar nu am văzut niciun act care să sancționeze călărirea Justiției de alte structuri. Structura de la Ploiești, cea de la Oradea, Brașov. Toatea aceste tragedii, catastrofe, ilegalități din Justiție au fost sub pălăria CSM-ului, care n-a luat atitudine.

– Dacă intervine factorul politic se va spune că intervine. Vreau să văd că CSM își ia în serios responsabilitatea și face curățenie în propria ogradă. Nu pot fi lăsați să funcționeze procurori care cred că scopul lor e să raporteze cât mai multe dosare la hectar, cum a făcut doamna Kovesi.

– Am avut o discuție cu ministrul Toader care a spus că nu se va termina cu aceste abuzuri dacă nu scoatem acest articol privind abuzul în serviciu din Codul Penal. Cu toții ne-am gândit că dacă luăm această decizie, o să sară lumea: vreți să-l salvați pe Liviu Dragnea. Am zis să luăm legislația din Codul penal francez, pentru că esența este acolo din legislația din perioada lui Napoleon. Cred că intrarea în vigoare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală nu va mai da posibilitatea atâtor abuzuri prin lege

– Demersul de suspendare, atâta vreme cât președintele va respecta Constituția, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate la suprafață componentele statului paralel nu știu dacă suspendarea trebuie să mai fie așa de importantă. Dar aceste lucruri trebuie să le rezolvăm. Să aflăm.

– Procurorul Lazăr are o apetență pentru politică de o vreme. Nu își cunoaște bine statutul și atribuțiile pe care le are. Gestul ăsta mi se pare anormal. Nu am văzut în alte țări Procurorul General să se amestece în chestiunile care țin de treaba asta politică. Nu înțelege ce înseamnă statul de drept. Decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică, este revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care două decizii clare, fără niciun echivoc, ale Curţii Constituţionale care o priveau direct, plus alte motive şi tu o numeşti în altă funcţie.

– Nu există riscul destrămării coaliției PSD-ALDE, am văzut speculațiile care s-au tot făcut. Nu avem nicio tensiune.

– Imaginea aceasta de țară cea mai coruptă din Europa a fost creată în principal de DNA și doamna Kovesi. Numărul acestor dosare într-o perioadă de șapte ani s-a ridicat la șase mii. Orice om din străinătate care le vede, trage concluzia că România este cea mai coruptă țară din Europa. E un deserviciu imens.

– România nu stă pe picior de egalitate la masă cu celelalte țări europene cât timp are această etichetă de cea mai coruptă. Trebuie să facem o comisie pentru aflarea adevărului. Avem nevoie de o resetare. Oamenii sunt extrem de divizați. S-a produs o radicalizare extraordinară. Unii care sunt creduli cred că motivul esențial este a fi pro lupta împotriva corupției sau contra.

– Atâta vreme cât vom rămâne pe baricade, fiecare declarație va fi interpretată și amplificată de ceilalți. Am auzit o parte din colegi care erau extrem de îngrijorați despre suspendarea Vioricăi Dăncilă în urma denunțului făcut de Ludovic Orban.

– (despre plângerea de Înaltă Trădare depusă pe numele lui Ludovic Orban) Nu poți să îi educi pe toți neaveniții din politică. Mai sunt și demenți. Fără să vreau să o fac să se îngrijoreze (pe V. Dăncilă) e bine să fim prudenți. Pe fond, sigur, nu e nimic ideal. Oportunitatea mutării ambasadei este un demers perfect legal. Totul e o nebunie. Dar nu suntem într-o situație normală. Aceste lucruri trebuie rezolvate, în mod necesar, în scurt timp.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday