Un studiu publicat în The Lancet Oncology arată cum undele sonore ar putea fi folosite de către medici pentru a ajuta medicamentele utilizate în chimioterapie să ajungă adânc în creierul uman. Potrivit oamenilor de știință, bariera hematoencefalică, care separă sistemul sanguin de sistemul nervos, este menită să țină toxinele și agenții patogeni care circulă în corpul uman departe de creier, însă aceasta împiedică și medicamentele folosite în tratarea bolilor precum cancerul cerebral să ajungă în creier. 

În prima fază a studiului au participat 17 pacienți care suferă de Glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral. Aceștia au fost supuși unor intervenții chirurgicale pentru a li se extirpa tumorile, iar în timpul operației, medicii le-au implantat în creier un dispozitiv cu ultrasunete dezvoltat de o companie franceză de biotehnologie. Timp de aproximativ patru luni, la intervale de trei săptămâni, dispozitivul a eliberat ultrasunete cu intensitate scăzută, care, combinate cu o injecție intravenoasă administrată pacienților, au început să “vibreze” și să pătrundă în bariera hematoencefalică. Undele au fost capabile să traverseze bariera timp de o oră, înainte ca aceasta să se închidă la loc. Un al doilea studiu clinic este acum în desfășurare.

Niciunul dintre medicamentele administrate în timpul testelor (paclitaxel și carboplatin) nu este în mod obișnuit eficient în penetrarea barierei hematoencefalice, susțin oamenii de știință, însă ambele sunt mult mai puternice decât medicamentele care pot pătrunde în mod liber în creier și care sunt utilizate în general. Studii anterioare în acest domeniu au arătat că terapia cu ultrasunete este sigură, dar acest studiu este primul care demonstrează în mod direct că procedura are ca rezultat o creștere semnificativă a concentrației de medicamente care ajunge în creier.

Cu un dispozitiv de dimensiuni mai mari, cercetătorii au reușit să țintească o parte mai mare a barierei hematoencefalice decât în încercările anterioare, deși pacienții au raportat unele efecte secundare ale procedurii, inclusiv dureri de cap, slăbiciune a membrelor și vedere încețoșată, care vor trebui monitorizate îndeaproape în studiile viitoare, dacă dozele vor fi mărite sau ciclurile de tratament prelungite.

Surse: Science Alert, Lancet

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday