Acordul a fost convenit după lungi discuții între negociatori din țările UE și Parlamentul European. Atingerea obiectivelor presupune ca statele membre UE să renoveze milioane de clădiri pentru a risipi mai puțină energie. Majoritatea clădirilor europene sunt încălzite cu combustibili fosili, iar această politică este crucială pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

Negociatorii au convenit că energia folosită de consumatorii finali din blocul comunitar, cum sunt gospodăriile și fabricile, să fie cu 11,7% mai mică în 2030, față de cea estimată pentru acea dată.

Totuși acordul nu a îndeplinește obiectivul de 13% dorit de Comisia Europeană, care declarase anul trecut că UE va trebui să ajute țările să elimine depedența de combustibilii fosili ruși mai repede, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Parlamentul european țintea un procent mai mare, de 14%, în timp ce unele țări UE au făcut presiuni pentru o țintă mai mică (9%) – propunerea inițială a UE din 2021, dar care a fost schimbată în urma războiului din Ucraina.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday