Meteoritul a căzut pe 16 ianuarie 2018, iar cercetătorii i-au recuperata resturile două zile mai târziu, de pe suprafața înghețată a unui lac din SUA. Dată fiind durata scurtă de timp, substanțele aduse din spațiu de acesta nu au fost alterate semnificativ.

„Acest meteorit este special pentru că a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat rapid. A fost foarte curat. Am putut vedea că mineralele nu au fost mult modificate și, ulterior, am constatat că meteoritul conținea o gamă bogată de compuși organici extratereștri”, a spus Philipp Heck, curator la Field Museum din Chicago și coordonatorul studiului. 

Cercetătorii cred că aceste tipuri de compuși organici identificați acum, au ajuns pe Pământ și în istoria vechea a acestuia prin meteoriți și ar fi putut contribui la formarea elementelor necesare vieții. Meteoritul din Hamburg s-a desprins dintr-un asteroid-mamă (format acum 4,5 miliarde de ani) în urmă cu aproximativ 12 milioane de ani, călătorind în acest timp prin spațiu până când a căzut pe Pământ. 

Eșantioanele studiate de echipa din Chicago pot fi comparate cu altele care urmează să fie colectate în viitor. Agenția Japoneză de Explorare a Spațiului va aduce în decembrie mostre ale asteroidului Ryugu, iar Osiris-REx al NASA a colectat deja fragmente din asteroidul Bennu, pe care le va aduce pe Pământ în 2023.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday