Stăm de vorba cu Silviu Rei, Head of Holistic Engineering and Technologies, de la Continental Sibiu pentru a afla care sunt trendurile în industria automotive.

Spune-ne câteva cuvinte despre locația Continental din Sibiu.

Locația Sibiu a crescut practic de la zero până la o locație complexă, dinamică și modernă. Dacă în 2003 aici era un câmp întins, cu multă iarbă, astăzi avem un adevărat „orășel” Continental, cu 3 clădiri R&D, 6 module de producție, o cantină, o gradiniță, un tunel de testare, garaj, parcări și, cel mai important, 4000 colegi care sunt motorul acestei organizații – People of Continental Sibiu.

În perioada 2019-2020, Sibiu a devenit locație he[a]t. Holistic Engineering and Technology este o organizație din cadrul Continental care își propune să fie un motor de transformare și evoluție a companiei. În acest sens, faptul că Sibiu este o locație he[a]t aduce cu sine faptul că aceasta se află în prima linie a transformării companiei spre o companie de tehnologie inovativă, o companie a viitorului.

Care sunt cele mai noi produse/proiecte la care se lucreză în centrul de cercetare și dezoltare de la Sibiu? Care e impactul lor în comunitate?

În general, Sibiul este implicat în dezvoltarea unităților electronice, precum și a tehnologiilor care sunt folosite azi în toate subsistemele unei mașini moderne. Vorbim despre sisteme de frânare, de asistare a șoferului bazate pe senzori radar și camere, de comunicare între componentele din mașină precum și între mașină și alte entități, precum și sisteme de lumini cu impact asupra siguranței și designului mașinii, sisteme de confort, securitate și siguranță.

Pentru toate proiectele dezvoltate avem în focus cele trei megatrenduri din automotive: conducerea autonomă, conectivitatea și electrificarea, precum și elementele de responsabilitate socială, eficientizarea utilizării energiei, creșterea confortului și a siguranței și securității.

Avem de exemplu proiectele care contribuie la dezvoltarea conducerii autonome, unități electronice cu software complex, dotate cu senzori radar și camere, capabile să asiste sau chiar să preia de la șofer anumite decizii folosind inteligența artificială și recunoașterea de imagini.

Există în dezvoltare și produse inovative din zona confortului, cum ar fi sticla inteligentă, proiect care își propune implementarea elementelor transparente, cum ar fi parbrizul sau luneta, cu opacitate reglată inteligent în funcție de condițiile de iluminare, dar și de preferințele șoferului sau pasagerilor. În același timp, tehnologia pe care o dezvoltăm poate permite afișarea în timp real a diferite informații pe suprafețe din mașină, inclusiv pe parbriz.

Alte proiecte interesante sunt cele în care dezvoltăm tehnologii moderne de conectivitate, oferind flux de informație personalizat și conectând practic mașina la celelalte mașini, la infrastructuri, la internet, la dispozitive mobile etc. Acest tip de proiecte introduce o provocare nouă în zona automotive: provocarea securității datelor.

Care sunt planurile de viitor ale centrului de cercetare & dezvoltare local și care e viziunea ta pe termen lung privind mobilitatea/industria automotive? Cum îți imaginezi lucrurile peste 50 ani de acum?

Comunitatea de R&D din Sibiu este o comunitate de oameni care va contribui în mod direct la unul dintre principalii factori de transformare într-o companie de tehnologii inovative. Transformarea de care vorbesc e una fundamentală care, dacă va fi făcută cu succes, va schimba treptat atât percepția angajatului și a pieței asupra Continental, cât și modul de lucru al angajatului.

Poate 50 de ani e cam mult pentru a putea avea o proiecție cât de cât apropiată de eventuala realitate, dar îmi pot imagina o companie cu angajați implicați în activități complexe, care nu sunt limitate de un program standard de lucru. Îmi imaginez o comunitate mult mai puțin ierarhică și mult mai inter-conectată, cu și mai multă implicare a angajaților, care vor face lucruri cu și mai mult drag, din plăcere și din curiozitate științifică și tehnologică, pentru că subiectele pe care lucrează sunt interesante.

În mod clar vom vorbi despre tehnologii care acum sunt în aria science-fiction, sisteme noi de propulsie, de comunicare, de ce nu chiar și tehnologii de energie neconvențională, dar sunt convins că vor fi în atenție și tehnologii complet noi la care nici nu ne gândim azi, și care poate nu au nici o legătură cu domeniul automotive.

Potențialul pe care îl avem în Continental și care e dat de combinația excelentă între oamenii din companie și tehnologiile disponibile, e imens. Dacă vom avea mintea și opțiunile deschise, acest potențial va deveni realitate cu siguranță.

Am vorbit despre companie, despre automotive și viitorul automotive. În final, spune-ne despre parcursul tău profesional în Continental?

În 2005, imediat după terminarea studiilor, am lucrat doi ani ca test & requirements engineer. Am preluat apoi o echipă de System Test, ca și team leader, o perioadă intensă în care responsabilitatea mea tehnică principală s-a concentrat asupra unității centrale de pe anumite modele ale unui cunoscut brand premium. Când am văzut pe stradă că primarul Sibiului, acum președinte al României, conduce o mașină, model cu tehnologie dezvoltată de echipa mea, m-am simțit împlinit. Oare președintele României a aflat vreodată că electronica din mașina lui oficială a fost dezvoltată de ingineri din Sibiu?

După 13 ani în care am trecut treptat prin diferite funcții de middle management, am devenit responsabil de unul dintre cele 4 departamente din centrul de cercetare-dezvoltare: Vehicle Networking and Infrastructure, având activități de Software Development, Hardware Development, Test Engineering și Project Management, iar recent am preluat conducerea întregului centru de cercetare Continental Sibiu. Centrul are astăzi aproximativ 1300 de ingineri.

Fă un nou pas în cariera ta și prinde șansa de a contribui și tu la dezvoltarea viitorului automotive alături de #peopleofcontinentalsibiu!

 Vezi aici oportunitățile de carieră!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday