Consiliul Uniunii Europene a convenit astăzi numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Numirea trebuie să fie confirmată și de Parlamentul European. Consiliul își dorește ca activitatea Parchetului european să fie lansată până în luna noiembrie a anului viitor.

Într-o informare de presă, consiliul UE menționează că procurorul-șef european va organiza activitatea EPPO și va reprezenta Biroul în relația cu instituțiile UE, statele membre și alte țări. Laura Codruța Kovesi va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei și a regulilor interne.

„Prioritatea Consiliului este ca EPPO să funcționeze până în noiembrie 2020. În acest sens, devenea urgentă numirea procurorului-șef european. Doamna Kovesi va fi prima persoană care va ocupa acest post și va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Pe parcursul celor șapte ani de mandat va trebui să construiască structura administrativă și operațională a biroului și va avea ca responsabilități stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale. Consiliul va continua să monitorizeze înființarea biroului pentru a ne asigura că avem o structură eficientă, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei și corupției”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiției din președinția finlandeză a Consiliului.

Amintim că pe data de 19 septembrie Consiliul UE a votat în favoarea desemnării Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, deși candidatura ei nu a fost susținută de Guvernul Dăncilă. După vot, fosta șefă DNA declara: „Cred că acest vot este de fapt o recunoaștere a activității întregului sistem de justiție din România”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday