Liviu Dragnea a susținut o conferință de presă la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut ca punct principal pe ordinea de zi bugetul pentru 2019. Liderul PSD a mai declarat că va face o nouă simulare pe bugetele locale, împreună cu Ministrul Finanțelor, în aceasă seară, „pentru a fi siguri că niciun Consiliu Județean nu va fi în situația în care să nu aibă mai mulți bani decât au avut până acum și să ajungem într-un an sau doi să putem pune o condiție obligatorie ca minimum 20% să se ducă în investiții.”

Alte declarații ale președintelui PSD:

Nu putem după o asemenea pauză să spunem tot într-o conferință de presă. Azi am avut trei întâlniri importante. Au fost adoptate câteva hotărâri de organizare, organizarea de alegeri interne în județele unde sunt președinți interimari, am discutat și despre buget, și despre modul de organizare, de comunicare și de acțiuni, atât al senatorilor PSD, cât și al deputaților PSD. O coordonare mai bună între acțiunea din Camera Deputaților și din Senat. De asemenea, o colaborare mai strânsă între cele două camere și Guvern.

Despre buget, așa cum v-am spus mai devreme, am spus-o și în Comitetul Executiv Național, vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul serviciilor secrete să fie mutată la Sănătate, pentru niște programe vitale pentru România. În special pentru copii, pentru milioane de copii din România. Toate aceste elemente vor fi prezentate zilele viitoare în detaliu. Sănătatea românilor este tot o problemă de siguranță națională.

Despre bugetele locale, în acest an vrem să se încheie toată perioada de ani negri, de mult timp, în care administrația locală a fost subfinanțată. Noi am avut ca unul din obiective să scoatem satul românesc din noroi. Oamenii încep să vadă cum s-a ridicat nivelul de civilizație și de acces la civilizație, la condiții civilizate de trai. În același timp, în 2019, unul din pilonii pe care se va baza bugetul îl reprezintă investițiile, la nivel național și la nivel local. I-am cerut ministrului de Finanțe și o să-l ajut și eu în noaptea asta să mai facă încă o simulare pe bugetele locale,  Se poate cere lucrul ăsta, dar nu le poți cere fără să le dai bani. Vom aloca sume îndestulătoare pentru administrația locală, în așa fel încât dezvoltarea comunităților locale să fie unul din obiectivele majore, nu numai ale acestei guvernări, cât și ale celor viitoare.

Bugetul Bucureștiului s-a mărit. Tot impozitul rămâne la nivelul Bucureștiului, dar primarii de sectoare au solicitat o întâlnire cu ministrul de Finanțe. Ministrul le-a spus că toți banii sunt pentru bucureșteni, doar să se hotărască cum vor să se repartizeze. Nimeni din Guvern sau Parlament nu a spus că acel procent merge la sectoare și acela la Primăria Capialei. A fost decizia lor, pe care noi o respectăm. Cred că este bine să înceteze minciunile. Nu vor înceta? Nu voi mai lăsa nicio minciună să nu fie taxată. Sper ca oricine lucrează în administrația locală să se concentreze pe promisiunile pe care le-a făcut. Să cheltuie banii pe modernizarea comunităților, nu pe prostii.”

Despre refuzul președintelui de a-i numi pe Olguța Vasilescu la ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Transporturi, Dragnea a spus: „Decizia noastră este să mai așteptăm puțin. Să vedem domnul președinte dacă ne spune ceva, dacă răspunde cu ceva, dacă ne spune de ce nu a vrut, de ce nu-i vrea. Poate ne răspunde și de ce blochează numirea unor ambasadori.”

Întrebat despre OUG anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, președintele PSD a spus: „Eu nu vreau să vorbesc despre himere. Când o să văd un text care să conțină ceea ce s-a discutat în Comitetul Executiv Național și care să mă convingă pe mine și pe domnul Tăriceanu că acele ordonanțe repară mare parte din nedreptățile ieșite la iveală, o să vorbesc despre ele. Până atunci nu.

Amintim că proiectul de buget a fost amplu criticat. Primarii din Asociaţia ,,Moldova se dezvoltă” au cerut Guvernului să manifeste ,,responsabilitate şi respect faţă de regiunea de nord-est” și au spus  că Legea bugetului generează subdezvoltare economică.

Gabriela Firea a declarat că va contesta la CCR proiectul dacă va rămâne în forma actuală. ,,Capitalei i se taie 25% din buget. Domnul Dragnea vrea să provoace haos. Tuturor oraşelor guvernul Dragnea cu o mână le-a dat, cu două-trei le-a luat”, a mai spus primarul general.

Erste Group a spus că ,,creșterea veniturilor fiscale este supra-optimistă”: ,,Credem că ascunde veniturile din taxa bancară și o schimbare de anvergură a Pilonului 2”. De asemenea, trei asociații din Moldova au criticat proiectul de buget pentru forma care a fost stabilită pentru investițiile în domeniul infrastructurii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday