Datele reies din primul studiu sociologic național care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, de către compania de cercetare ISRA CENTER, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Studiul arată că 86% dintre români știu de existența Pilonului II și cunosc în mare măsură drepturile lor de participanți la el. Dintre aceștia, 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor.

„Ne bucurăm că la 11 ani de activitate, românii ne consideră un partener de încredere, că își cunosc în mare parte drepturile și sunt conștienți că ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate în conturile individuale. Pilonul II, apărut pe fondul tendințelor demografice negative, s-a dovedit un succes, asigurând deja o sursă diversificată de venituri pentru români, la pensie. Vom continua să comunicăm cu publicul și să informăm cu privire beneficiile pe care Pilonul II le aduce atât societății, cât și economiei”, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.

Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor. Temerea vine pe un fond precar de economisire. 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.

Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la plata pensiilor pentru generațiile viitoare, precizează documentul citat.

În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).

„Pentru cei mai mulți dintre români, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, și nu la economisire pe termen lung, cu atât mai puțin pentru momentul pensionării. Dar este din ce în ce mai evident faptul că românii au trecut dintr-o stare de pasivitate într-o stare de vigilență și de asumare activă a rolului de cetățean. Sunt mai atenți la drepturile pe care le au și la deciziile macro care au ecou în viața de zi cu zi”, a declarat Vasilica Andronic, sociolog, ISRA Center.

Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de  8,43%, conform calculelor APAPR.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday