Menopauza este o stare care face parte din procesul biologic natural al femeilor. Cu toate acestea, experimentăm diferit această etapă a vieții, atât ca durată, cât și ca intensitate. Semnalele transmise de organism când atingem vârsta menopauzei trebuie conștientizate și tratate cu importanță, pentru că doar așa putem să traversăm mai ușor această perioadă.

Când întrebările ne copleșesc, vizita la medic ne poate aduce claritatea de care avem nevoie pentru a înțelege tulburările prin care trece organismul nostru.

Am întrebat 5 medici cu specialități diferite care sunt recomandările lor pentru o trecere mai ușoară prin menopauză – acest capitol important, dar anevoios din viața femeilor.

Monitorizarea hormonală de către medicul endocrinolog

Femeile experimentează cu intensități variabile simptomele menopauzei. Acestea pornesc de la creșterea în greutate, bufeuri, scăderea libidoului, iritabilitate, tulburări de memorie și ajung să se manifeste chiar până la agravarea unor probleme cardiovasculare sau de metabolism.

În cabinetul de endocrinologie, aceste afecțiuni pot fi prevenite sau tratate, începând cu resetarea stilului de viață printr-o dietă echilibrată, sport regulat și renunțarea la obiceiurile nocive – fumatul, consumul de alcool, excesul de cafea și dulciuri.

„În urma unor analize și investigații de imagistică, pacientelor li se poate recomanda începerea tratamentului substitutiv estro-progestativ, care funcționează prin înlocuirea hormonilor ce suferă modificări în perioada de pre-menopauză și menopauză. Când există restricții pentru administrarea unui astfel de tratament, putem apela la alternative din categoria non-hormonală, naturistă și homeopatică”, explică Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare în colaborare cu medicul cardiolog

Este necesar să acordăm o atenție sporită aparatului cardiovascular și să ne facem inventarul factorilor de risc atunci când atingem vârsta menopauzei. Indiferent de momentul în care se instalează menopauza în viața femeilor, aceasta generează multiple modificări cardiovasculare.

Femeile pierd scutul format din hormonii care au rolul de a proteja sistemul cardiovascular și devin mult mai vulnerabile la riscul de a dezvolta boli cardiace, în perioada menopauzei. O inimă sănătoasă le permite femeilor să depășească mai ușor provocările care apar odată cu înaintarea în vârstă și le ghidează spre o viață armonioasă”, susține Dr. Alina Lemeni, medic primar cardiologie.

Menopauza poate fi gestionată într-un mod sănătos și echilibrat

Feminitatea nu trebuie să țină cont de vârstă, iar menopauza poate fi o perioadă ca oricare alta, peste care putem trece cu grație, bucurie și optimism. Starea de bine la vârsta menopauzei este posibilă, prin gestionarea unui stil de viață benefic care să înceapă cât mai devreme și care să continue permanent.

„Decalogul drumului vieții pe care îl propun cuprinde o listă de măsuri utile care urmăresc tipul de alimentație sănătos și echilibrat, timpul pe care îl acordăm mișcării, plimbarea în aer liber, socializarea fizică, diverse acțiuni care să ne facă plăcere, un somn pe care să îl respectăm, lipsa fumatului, limitarea stresului, consultul periodic la specialist, sau un tratament specific geroprotector”, afirmă conf. univ. dr. Dr. Ana Capisizu ,coordonator centru de longevitate, medic primar geriatrie și gerontologie.

Dezechilibrul emoțional nu trebuie ignorat

Simptomele menopauzei pot declanșa emoții negative. Femeile trebuie să treacă cu încredere și siguranță prin această etapă.

Dr. Jenica Daniela Sichitiu, medic primar psihiatrie, atrage atenția asupra schimbărilor de dispoziție, anxietății și altor aspecte emoționale care pot necesita tratament specific:

”Menopauza este un reset, nu un final al feminității. Tulburările de somn, anxietatea sau tulburarea depresivă pot acompania menopauza, însă putem găsi ajutor în tratamente moderne, eficiente, care nu dau dependentă. Dincolo de modificările hormonale, de dispoziție sau de comportament, există o componentă psihologică legată de percepția fiecărei persoane asupra acestei schimbări. Căutând ajutor profesional, prompt, femeile își pot gestiona manifestările care însoțesc menopauza și pot traversa în condiții de confort acest capitol al vieții lor.’’

Sindromul genito-urinar la control în cabinetul de ginecologie

Odată cu instalarea menopauzei, scăderea nivelului de estrogen poate cauza modificări la nivelul organelor genitale. Dr. Diana Gheorghiu, medic primar obstetrică – ginecologie, subliniază importanța monitorizării și tratamentului adecvat pentru simptome precum uscăciune genitală, arsuri și iritații.

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții femeilor aflate la menopauză, Policlinica Floreasca, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, găzduiește un Centru specializat în managementul menopauzei. Aici, o echipă multidisciplinară de medici lucrează împreună pentru a înțelege și aborda nevoile specifice ale femeilor care trec prin acest capitol al vieții.

Femeile aflate la menopauză nu trebuie să treacă singure prin această perioadă. Centrul specializat în managementul menopauzei oferă îndrumare și tratament personalizat, contribuind la menținerea unei vieți active și sănătoase. Indiferent de complexitatea schimbărilor asociate cu înaintarea în vârstă, fiecare femeie merită să își trăiască viața la intensitate maximă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday