UPDATE ora 21:20: MApN a transmis că au fost aprobate două noi misiuni umanitare pentru transportarea aeriană a cinci pacienți diagnosticați cu arsuri către spitale din Viena și Graz, Austria și Berlin, Germania și a doi pacienți către Lubeck, Germania.

Aeronavele militare de tipul C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni medicale, au decolat duminică, 27 august, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, la ora 16.00 pe ruta Otopeni-Viena-Graz-Otopeni, respectiv la ora 19.00 pe ruta Otopeni-Lubeck-Otopeni.

UPDATE ora 16:00. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă în care a detaliat starea pacienților internați în spitale. Astfel, conform ministrului, pe lângă cei patru pacienți transferați deja în Belgia și Italia, alți opt pacienți urmează să fie transferați la spitale din străinătate, în Austria, Germania şi unul în Norvegia. ”Au plecat patru și vor mai fi transferați, probabil, încă opt. Este un avion care va face escală la Viena, Graz și Germania. În funcție de situație, se va lua decizia de a transfera și alți pacienți. Motivul transferului acestora este legat de capacitatea limitată pentru pacienți arși. Avem 30 de locuri pentru mari arși în toată țară, 5 în București și unul în Timișoara. Restul paturilor erau ocupate”, a declarat acesta.

Câteva cifre legate de numărul de victime: în total 58 de pacienţi, două decese, unul dintre ele cu o suprafaţă de arsuri pe corp care depăşea 95%. Doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles, alţi doi la Milano, unul dintre cei de la Milano e în stare critică şi acţionează medicii să-l stabilizeze. 

Urmează ca în cursul acestei zile şi la noapte să fie transferaţi 6 pacienţi de la Floreasca și 2 de la Bagdasar. Aceștia vor fi transferați în Austria, Germania şi unul în Norvegia. Vor exista cel puţin 2 zboruri pentru aceşti pacienţi, cu escală. La spitalul Clinic de Urgență Floreasca sunt 30 de pacienţi, 3 civili şi restul pompieri. 5 pacienţi intubați şi ventilați mecanic, toţi toaletaţi din punct de vedere chirurgical şi sub permanentă evaluare. 

Toate spitalele au mobilizat echipele medicale, a fost instaurat Planul Alb, care să facă posibilă intervenţia medicală specializată. 

Cel de-al doilea spital, cu 13 pacienţi – 5 civili, 8 pompieri, unde sunt 5 pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic. Cinci pacienţi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, nu în stare atât de gravă. Trei pacienţi la Târgovişte”, a adăugat Alexadru Rafila.

UPDATE ora 13:20: Potrivit președintelui CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, la Crevedia au ars opt case, iar alte 11 au fost afectate.

UPDATE ora 12:30: Raed Arafat a confirmat al doilea deces al unei victime a exploziilor de la Crevedia. Este vorba despre o femeie, care suferise arsuri pe 95% din suprafața corporală, și este soția bărbatului care a făcut infarct aseară, în urma exploziei inițiale.

Șeful DSU a mai transmis că azi, la 16.00, va pleca următorul avion care va transporta în afara țării cinci răniți: unul la Viena, doi la Graz, respectiv doi la Berlin. Este în curs de pregătire și un al patrulea avion care să plece azi.

În acest moment, sunt 41 de persoane internate, din care 6 intubate. Sunt și alte persoane care au grade diferite de arsuri care se pot agrava“, potrivit lui Raed Arafat.

UPDATE ora 12.10: Spitalul Clinic de Urgență București a transmis bilanțul actualizat, în urma raportului de gardă și a evaluărilor permanente la patul pacienților. Astfel, în acest spital au ajuns 31 de pacienți (dintre care cinci intubați).

În acest moment, sunt internați 26 de pacienți, dintre care trei sunt intubați. Toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii.

Doi pacienți au fost transferați la Bruxelles. Pentru alți șase pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate.
Cei trei civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă și nu suportă transport în acest moment. Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă.

UPDATE ora 10: Parchetul General a transmis că a preluat dosarul incidentului şi că “efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

A fost începută cercetarea la fața locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița”.

UPDATE ora 9.20: “O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică dimineaţă, 27 august, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni, pentru transportarea a doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului. Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat în jurul orei 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri”, a informat MApN.

UPDATE ora 3.00: Incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare. La fața locului intervin 10 autospeciale de stingere și o autoscară”, transmite DSU.

“54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate. 47 de persoane au fost transportate la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Trei persoane au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, cu arsuri, iar alte patru la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI, între care 39 de pompieri, doi jandarmi şi doi poliţişti.

Pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert

Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, au participat 23 de autospeciale de stingere, o autospecială cu roboţi, 22 de ambulanţe SMURD, un elicopter SMURD, o echipă de descarcerare şi o autospecială pentru transport victime multiple.

De asemenea, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment”, a mai menţionat DSU.

Raed Arafat, ulterior localizării incendiului: “Pompierii răceau cisternele [înainte de cea de-a doua deflagraţie] pentru că se ştia că mai există combustibil în ele. Pompierii lucrau şi aveau mai multe case în zonă, care au fost afectate şi au trebuit stinse, deci operaţiunea a fost şi pentru limitarea, prevenirea şi stingerea incendiilor limitotrofe. Pompierii şi-au făcut treaba, aşa cum trebuie să o facă, din păcate asumându-şi anumite riscuri la locul intervenţiei”.

UPDATE 00:40:În acest moment ne concentrăm să salvăm cât mai mult viețiPatru pacienți sunt în operație. O  mergem acum și la Bagdasar-Arseni. Mecanismul european a fost activat”, a declarat premierul Ciolacu.

Întrebat despre informațiile conform cărora stația GPL unde a avut loc explozia este deținută de un membru PSD, șeful executivului a răspuns: Este fiul unui primar. Eu, ca președinte, nu știu cu ce se ocupă copiii primarilor sau ce membri au GPL.

Au fost aduse un număr de 30 de victime, dintre care trei din explozia inițialăDintre acești 30, unul singur nu prezenta arsuri. Restul prezintă arsuri pe diverse suprafețe. Cinci sunt mai grav, dintre care doi intubațiEvoluția pacienților arși este imprevizibilă. Prin mecanismul de protecție civilă europeană au fost idenitificate șapte locuri unde aceștia poți fi duși”,  a adăugat un medic. 

UPDATE, duminică, ora 00:10: ”În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați. Cifrele vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații”, informează Ministerul Sănătății.

UPDATE 23:50: Alexandru Rafila a declarat că “Avem 14 spitale în alertă, 12 din București, 2 din jur. Avem în jur de 60 de locuri la ATI cu aparate de ventilație. Am luat legătura cu colegii din Italia și Belgia pentru transferul pacienților, din cauza numărului limitat de paturi. Trebuie să avem un răspuns rapid. Pacienții sunt evaluați în spitale, iar transportul se va face după ce vor fi stabilizați. Inițial, erau persoane civile, 8-9 rănite. Ulterior, un număr important de pompieri, în jur de 20 au fost afectați, unii dintre ei serios. Discutăm de câteva zeci de răniți, în jur de 30“.

Ministrul sănătății a confirmat că sunt 46 de răniți în total, dintre care unii ușor. “Situația este în derulare. În primă instanță, pacienții sunt examinați, evaluați“, a mai transmis Rafila.

UPDATE 23:30: Premierul Marcel Ciolacu a transmis într-o declarație de presă că “A fost activat Sistemul European de protecție Civilă. Un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia, în noaptea aceasta. Totul va fi transparent. Am luat legătura cu toți aparținătorii, s-au creat telefoane speciale pentru oamenii din zonă cu probleme medicale. Haideți să vedem cum sunt stabilizați pacienții“.

UPDATE 23:20: Directorul Centrului de Transfuzie din București transmite că este nevoie de sânge pentru tratarea victimelor rezultate în urma exploziilor și face apel la populație: “Având in vedere faptul ca evenimentul este in desfășurare, avem nevoie de sânge. Mâine deschidem Centrul și aș dori să transmit că avem nevoie de sânge pentru a trata victimele incendiului“.

Guvernul pune la dispoziție două linii verzi pentru familiile victimelor.

UPDATE 22:10: Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis că “Au fost șapte răniți în prima explozie și 26 de pompieri răniți în a doua. Un pacient a făcut infarct la fața locului și a murit, deci nu din cauza incendiului. După ce se lichidează incendiul, pompierii vor căuta toată zona. Nu am fost anunțați de persoane care sunt dispărute“. Despre riscul unei noi explozii, șeful DSU a precizat: “Sunt 3 cisterne, dintre care una este cu risc de incendiu. Populația a fost evacuată pe o rază de 750 de metri. Toți răniți au fost transportați la spital“.

UPDATE 21:45: Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că, în urma primei explozii, s-au înregistrat șapte răniți (patru intubați) și un deces. Persoanele rănite au fost transportate la spitale de urgență Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni din București. Precizează că cifrele sunt provizorii și vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații.

UPDATE 21:30: O a doua explozie a avut loc în urmă cu puțin timp la Crevedia, și a fost surprinsă de camerele de filmat de la fața locului. Cinci pompieri au fost răniți, și sunt în evaluare medicală, conștienți, potrivit DSU.

Radu Țincu, medic ATI Floreasca, a transmis la Digi24 că la nivelul unității medicale s-a solicitat activarea Planului Alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple, iar personalul a fost chemat de la domiciliu pentru a face față acestui eveniment.

UPDATE 20:45: Potrivit ministrului Sănătății, s-au înregistrat și decese: “Nu vă pot confirma dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime cu arsuri de grade diferite” a declarat Rafila pentru Digi24.

UPDATE 20:35: Arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne și o casă. Până la acest moment, șase victime vor fi transportate la spital în București, cu arsuri considerabile pe suprafața corpului. Alte două persoane au suferit atac de panică și au fost transportate la spital.

Andrei Corlan, Comisar Garda de Mediu, a precizat pentru Digi24 că s-a constituit o celulă de criză la nivelul Ministerul Mediului, întrucât focul degajă un fum toxic în aer și a fost înregistrată o creștere de particule în Otopeni, Balotești, Buftea. Comisarul a transmis că fumul se îndreaptă spre Capitală și recomandă cetățenilor să închidă geamurile.

UPDATE 20:10: Poliția transmite că circulația rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani.

Efectivele de la fața locului au fost suplimentate după cum urmează: De la ISU BIF: 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 Post Medical Avansat ( PMA). De la ISU Prahova: 3 autospeciale de stingere.

UPDATE 20:00: ISU transmite că la fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300m. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată in proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD București, a transmis la Digi24 că “Din primele informații, discutăm de patru unități de ATI mobile, un elicopter și echipaje de prim ajutor. Sunt cinci victime cu arsuri pe peste 80% din suprafața corporală. Am luat legătura cu spitalul Bagdasar Arseni și Floreasca, iar cele cinci victime vor fi împărțite între cele două spitale”.

Petre Florentin, primarul din Crevedia, a transmis printr-o intervenție telefonică la Digi24 că locația respectivă avea suspendată activitatea, și că stația respectivă nu mai avea voie să vândă GPL. “Sunt mai multe persoane rănite. Intervenția este dificilă, focul este foarte puternic. Incendiul s-a extins și la o locuință. Acolo era un depozit de carburant. Au fost mai mulți oameni evacuați. Așteptăm să-și facă pompierii treaba”.

Știrea în formă inițială: ISU Dâmbovița anunță că la o stație GPL din localitatea Crevedia a avut loc o explozie urmată de incendiu. Sunt degajări mari de fum.

La fața locului au fost alocate patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, trei ambulanțe SMURD și șapte ambulanțe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și zece autospeciale de stingere, zece ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție la înălțime și o autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD. Misiunea este în dinamică.

Știrea se actualizează

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday