Guvernul britanic a precizat că centralele vor fi construite în Anglia și în Țara Galilor. Prim-ministrul Keir Starmer susține că această reformă este parte a unui efort mai amplu, de contribui la creșterea economiei și la furnizarea de energie curată. “Această țară nu a mai construit o centrală nucleară de zeci de ani. Am dezamăgit și am fost lăsați în urmă. Schimb regulile pentru a-i sprijini pe constructorii acestei națiuni și spun “nu” celor care ne-au blocat și ne-au sugrumat prea mult timp șansele de a obține energie mai ieftină, creștere economică și locuri de muncă”, a declarat Starmer, adăugând că “securitatea energetică britanică a fost ținută ostatică de Vladimir Putin”. 

De asemenea, un grup de lucru pentru reglementarea nucleară, care va comunica direct cu prim-ministrul, va fi înființat, pentru a analiza noi modalități de a construi centrale nucleare în mod mai rapid și mai ieftin. În acest sens, se vor modifica regulile de planificare pentru a face mai ușoară construirea noilor reactoare nucleare, iar centralele SMR vor fi menționate în strategia națională de apărare, pentru a facilita mai buna administrare a acestora.

Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale. SMR oferă multe avantaje, cum ar fi amprente de carbon relativ mici, investiții de capital reduse, capacitatea de a fi amplasate în locații care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mari și posibilitatea de a fi extinse treptat, odată cu creșterea cererii de energie. Totodată, sunt mai sigure decât centralele nucleare convenționale, iar experții din industrie consideră că acestea au un rol important în eforturile de decarbonizare, contribuind și la reducerea consumului de combustibili fosili. Energia nucleară generează aproximativ 15% din energia electrică în Marea Britanie. Numeroase reactoare vechi urmează să fie scoase din funcțiune în următorul deceniu. 

Și în România există un astfel de proiect aflat în stadiu avansat de dezvoltare, realizat de NuScale, cu ajutorul SUA. 

În prezent, o singură centrală nucleară, Hinkley Point C din Somerset, se află în procesul de construcție, însă data finalizării a fost amânată cu ani de zile, compania franceză care o dezvoltă dând vina pe inflație, lipsa forței de muncă și perturbările cauzate de Brexit. Marea Britanie a fost prima țară din lume care a dezvoltat un reactor nuclear, însă ultima dată când a fost construită o centrală electrică a fost în 1995. Miniștrii au dat vina pe “birocrația sufocantă”, care a lăsat Marea Britanie în urmă în cursa globală pentru energie mai curată și mai accesibilă. Sizewell C, un alt proiect important, este blocat de costuri mari și întârzieri birocratice. Între timp, China construiește 29 de reactoare, iar UE are 12 reactoare în faza de planificare.

Surse: Sky News, BBC

Foto: NuScale

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday