Luna trecută, Ucraina a interzis companiei rusești Lukoil PJSC să-i folosească teritoriul pentru livrările de țiței către Ungaria și Slovacia. Față de celelalte 25 de state membre ale Uniunii Europene, cele două țări nu au impus sancțiunile privitoare la sectorul energetic, motivând că sistemele lor energetice nu sunt pregătite să diminueze dependența de importurile din Rusia. În acest context, livrările de energie și țiței sunt văzute ca o pârghie a Bruxelles-ului asupra lui Viktor Orban, care până acum a criticat sancțiunile împotriva Rusiei și a încercat să blocheze pachetele de ajutor pentru Ucraina, explică Bloomberg.
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a declarat că Budapesta dorește ca executivul european să găsească, în termen de trei zile, o soluție în numele statelor afectate de decizia Ucrainei. În cazul în care Comisia nu va face acest lucru, Ungaria și Slovacia se vor adresa unei curți de arbitraj. Szijjarto susține că, prin hotărârea sa, Ucraina încalcă tratatul de asociere cu UE.
Robert Fico, prim-ministrul slovac, a spus că l-a sunat pe omologul ucrainean pentru a identifica o soluție. El a declarat că sancționarea Lukoil ar putea pune în pericol livrările de motorină din Slovacia către Ucraina.
Un analist energetic la Erste Group din Budapesta a declarat că în cele două țări nu va fi penurie de combustibil, dar că prețurile la pompă, deja ridicate, vor crește. Acest lucru ar putea scădea veniturile guvernului maghiar din impozitul special impus grupului Mol pentru profiturile obținute de pe urma țițeiului rusesc. Pe lângă Ungaria, Mol are o rafinărie și în Slovacia, arată Bloomberg.
Nu este clar cum va fi soluționat planul Budapestei la Bruxelles, acolo unde prim-ministrul țării a fost puternic criticat pentru călătoriile recente în Rusia și China.
În prezent, conform ministrului maghiar de Externe, Ungaria primește aproximativ două milioane de tone de petrol brut de la Lukoil anual, adică o treime din totalul importurilor sale. Slovacia primește aproximativ 2,5 milioane de tone, echivalentul a 45% din importurile sale, relatează Bloomberg.
Sursă: Bloomberg
Foto: Dyshlyuk | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.