Retragerea lui Joe Biden și împingerea în față a vicepreședintei Kamala Harris chiar de către acesta a stârnit mult entuziasm în tabăra democrată, iar în orele imediat următoare s-au strâns între 50 și 60 de milioane de dolari din mici donații, o sumă record ce sugerează că relansarea cursei prezidențiale i-a scos din apatie pe mulți dintre cei care doresc să dea cel puțin un vot împotriva lui Trump dacă nu unul pentru Harris.

Duminică seara, majoritatea figurilor cunoscute ale Partidului Democrat american și-au anunțat suportul pentru candidatura Kamalei Harris. De la Bill și Hillary Clinton și până la liderii statali ai partidului și guvernatori care fuseseră menționați anterior ca potențiali contracandidați au anunțat că Harris trebuie susținută pentru a-l putea învinge pe Trump.

Totuși, fostul președinte Barack Obama, Nancy Pelosi (care a jucat, aparent, un rol important în a-l convinge pe Biden să se retragă) precum și liderii grupurilor parlamentare și Senat și Cameră au preferat să laude președinția lui Joe Biden, dar fără a se pronunța pentru susținerea Kamalei Harris.

Totuși, arată Politico, aceasta ar putea fi o strategie, pentru că, pe de o parte, unii democrați cred că Harris nu îl poate învinge pe Trump, iar, pe de altă parte, democraților nu le place să li se impună un candidat fără un proces riguros de selecție, în care acesta să intre în dezbateri cu alți politicieni. Astfel, Barack Obama a scris într-o postare pe Medium că “liderii partidului nostru vor fi capabili să creeze un proces din care să rezulte un candidat remarcabil” ceea ce sugerează că fostul președinte este pentru o selecție internă, chiar dacă, spun alții, mai este doar o lună până la convenția în care trebuie nominalizat candidatul, iar o astfel de competiție poate fractura electoratul.

Sondajele de opinie făcute acum o săptămână, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, arătau că Harris nu stătea mult mai grozav decât Biden, dar este important de menționat că sondajele pot arăta foarte diferit atunci când este vorba de un candidat, față de atunci când oamenii sunt întrebați despre un potențial candidat, cum era acum o săptămână cazul Kamalei Harris.

Astfel, un sondaj Reuters/Ipsos efectuat în perioada 15-16 iulie (atentatul din Pennsylvania a fost pe 13 iulie) Harris și Trump au ieșit la egalitate, cu 44% de sprijin fiecare, la nivel național, în timp ce într-o confruntare Trump-Biden scorul era de 43% la 41%. Diferența de 2% dintre Harris și Biden este însă în marja de eroare a sondajului. Potrivit NY Times, o medie a sondajelor recente arată că Harris se află la 46%, cu două puncte în urma lui Trump.

Mai important, sondajele desfășurate în statele cheie (swing) după tentativa de asasinare a lui Trump, dar înainte ca Biden să-și anunțe retragerea, o poziționează pe Harris în spatele lui Trump cu un punct în Pennsylvania, dar cu cinci puncte în fața acestuia, în Virginia. Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei, este deja vehiculat ca potențial vicepreședinte pentru Harris, pentru a o ajuta să câștige acest stat, cel mai mare dintre cele disputate cu republicanii.

Pe categorii demografice și sociale, Harris stă mai bine decât Biden în rândul femeilor, al tinerilor și al alegătorilor de culoare. Pe această ultimă categorie, Harris îl conduce pe Trump cu o diferență covârșitoare de 64% (78% la doar 14%), dar în rândul alegătorilor albi Trump o conduce pe Harris cu 16 puncte.

Surse: Politico, NY Times, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday